Λίβανος: Ένας ηλικιωμένος μαζεύει και φροντίζει τα ζώα που εγκαταλείπουν πολλοί αυτόν τον καιρό

March 26, 2021

Λίβανος: Ένας ηλικιωμένος μαζεύει και φροντίζει τα ζώα που εγκαταλείπουν πολλοί αυτόν τον καιρό

Διαφ.

Την ώρα που αμέτρητες φορές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και πολλοί επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ο ιός του κορωνοϊού από τα ζώα αλλά και ούτε εμείς μπορεί να τα κολλήσουμε, υπάρχουν κράτη που αγνοούν τα πάντα και συμπεριφέρονται σαν να είναι στο Μεσαίωνα.

Πρώτη ήταν η Κίνα. Οι φωτογραφίες απίστευτης αγριότητας σε βάρος των ζώων από κρατικούς υπαλλήλους, που με το ξέσπασμα του ιού ξεκίνησαν να σκοτώνουν τα ζώα, έκαναν το γύρο του κόσμου και μας σόκαραν. Οι Κινέζοι στον πανικό τους εγκατέλειπαν μαζικά τα ζώα τους. Αλλά και το Κράτος αποφάσισε να εξαφανίσει τα αδέσποτα φοβούμενο την πανδημία. Ευτυχώς αυτό ήταν στην αρχή.

Τώρα δυστυχώς είναι η σειρά του Λιβάνου να κάνει τα ίδια καθώς ένα τηλεοπτικό κανάλι της χώρας ανέφερε αυτές τις μέρες ότι τα ζώα μπορεί να μας μεταδώσουν τον ιό.  Και δεν ήθελαν και πολύ. Οι πολίτες, πιστεύοντας σε αυτό και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επίσημες ανακοινώσεις επιστημόνων, άρχισαν να εγκαταλείπουν μαζικά τα κατοικίδιά τους στους δρόμους. Πολλοί άλλοι ξεκίνησαν να ρίχνουν όπου βρουν δηλητήρια, συχνά μέσα σε κρέατα ώστε να εξοντώσουν όσα περισσότερα μπορούν.

Καθημερινά οι εθελοντές φιλόζωοι δεν προλαβαίνουν να μεταφέρουν ζώα στους κτηνιάτρους για να τα σώσουν. Τα βίντεο και οι εικόνες που ανεβαίνουν στα social media είναι θλιβερές. Τα δηλητήρια δίνονται τόσο σε αδέσποτα όσο και σε δεσποζόμενα ζώα.

Υπάρχουν όμως και εκεί άνθρωποι που έχουν δώσει τη ζωή τους για να βοηθήσουν όσα περισσότερα από αυτά τα ζώα μπορούν. Ένας τέτοιος είναι και ο ηλικιωμένος “Uncle” Mahmoud, όπως λέγεται.

Ο “Uncle” Mahmoud εδώ και δεκαετίες περιθάλπει ζώα που έχουν ανάγκη, ζώα μόνα και παρατημένα. Αυτές τις μέρες μάλιστα δεν σταματούν να του αφήνουν κουτιά με ζώα στο μέρος που μένει. Αλλά παίρνει και από τους δρόμους.

“Αυτό είναι το Ισλάμ μας σήμερα. Οι άνθρωποι είναι τόσο άπληστοι που δεν ταΐζουν τα ζώα τους. Θέλουν τα πάντα για τον εαυτό τους”, θα πει ο ίδιος.

Στο κτήμα του “Uncle” Mahmoud ζουν αυτόν τον καιρό πάνω από 100 ζώα. Μικρά, μεγάλα, γέρικα, άρρωστα και κακοποιημένα. Ο άνθρωπος αυτός τους έχει δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Δυστυχώς σχεδόν όλα είναι ζώα που έχει μαζέψει τους τελευταίους μήνες, από την αρχή της επιδημίας, το Φεβρουάριο. Όμως υπήρχαν και άλλα που περιέθαλψε πριν από τον Φεβρουάριο και βρίσκονται πλέον σε καλύτερα καταφύγια.

Η χώρα του Λιβάνου δυστυχώς διανύει εδώ και 6 μήνες μια οικονομική κρίση, που έχει σαν αποτέλεσμα πάρα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που εγκαταλείπονται ζώα. Οι τροφές έχουν αυξηθεί κατά 50% και τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα. Το ξέσπασμα της επιδημίας τον Φεβρουάριο στη χώρα επιδείνωσε την κατάσταση. Παρά τις συστάσεις δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι θα κολλήσουν τον ιό από τα ζώα τους. Οι φιλοζωικές εταιρείες δεν προλαβαίνουν να μαζέψουν ζώα τους δρόμους. Το ίδιο και ο “Uncle” Mahmoud, ο οποίος είναι ο ήρωας της περιοχής, ένας άνθρωπος με μεγάλη ψυχή και αποθέματα αγάπης..

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάσαι. Εγώ είμαι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έχω εδώ πάνω από 100 σκύλους, γάτες, κότες. Και δεν έχω πάθει τίποτα. Προσπαθώ να διατηρώ τα πάντα καθαρά”, θα πει προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο ότι δεν κινδυνεύει από αυτά.

Ο “Uncle Mahmoud” έχει αυτόν τον καιρό στο άτυπο καταφύγιό του πάνω από 100 σκυλιά. Φωτογραφία: Alison Tahmizian Meuse

Ένα από τα ζωάκια που έσωσε ο “Uncle Mahmoud” από την Τρίπολη του Λιβάνου. Φωτογραφία: Alison Tahmizian Meuse / Asia Times

 

Φωτογραφία: Alison Tahmizian Meuse / Asia Times

Φωτογραφία: Alison Tahmizian Meuse

Δυστυχώς οι εγκαταλείψεις είναι καθημερινές

MENAFN – Asia Times


Πηγή

Διαβάστε επίσης: