Σέρρες: Όμορφες καρδερίνες γέμισαν τον ουρανό της λίμνης Κερκίνης

August 31, 2021

Σέρρες: Όμορφες καρδερίνες γέμισαν τον ουρανό της λίμνης Κερκίνης

Διαφ.

Διαφ.




Πολλές όμορφες καρδερίνες στον ουρανό της Κερκίνης ( Carduelis carduelis/European Goldfinch)! Την φωτογραφία με τα πανέμορφα πουλιά,ανέβασε στο fb o Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης




Οι καρδερίνες θεωρούνται πανέμορφες λόγω του υπέροχου συνδυασμού χρωμάτων του πτερώματός των.

Γίνεται εύκολα αναγνωρίσιμη από την κατακόκκινη μάσκα που εκτείνεται στο μπροστινό τμήμα, στο πιγούνι και στο ήμισυ των μαγούλων μέχρι τα μάτια.

Στο τελείωμα της μάσκας υπάρχουν μεγάλες λευκές κηλίδες (ενίοτε καφέ σε κάποια είδη) και στις δύο πλευρές του κεφαλιού αλλά και στην τραχεία.



Τα δύο φύλα της καρδερίνας μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους με μικρές αναγνωρίσιμες διαφορές. Το νεαρά καρδερινάκια έχουν γκριζοκάστανο κεφάλι με αχνές ρίγες χωρίς το κόκκινο και το ασπρόμαυρο των ενηλίκων.

Είναι επιδημητικό πουλί και συναντάται σε όλη την Ευρώπη, τα παράλια της Βορείου Αφρικής, στην Τουρκία, στη Δυτική και Κεντρική Ασία, Σκανδιναβία, Σιβηρία Έχουν βρεθεί επίσης και άλλα είδη καρδερίνας στην Αμερική, στην Αυστραλία αλλά και την Νέα Ζηλανδία, με παραλλαγές στον χρωματισμό του πτερώματός.

Οι καρδερίνες συναντώνται ευρύτατα σε θαμνώδεις εκτάσεις, δάση με χαμηλά δέντρα, πάρκα, οπωρώνες, ελαιώνες, κήπους και ιδιαίτερα όπου υπάρχουν γαϊδουράγκαθα.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα σχηματίζει σμήνη 40 περίπου πουλιών, ενώ την Άνοιξη, μόλις οι αμυγδαλιές βγάλουν φύλλα, αρχίζουν να προετοιμάζονται για το ζευγάρωμα.



Φυσικοί της εχθροί, εκτός από τον άνθρωπο που με διάφορους τρόπους προσπαθεί να την αιχμαλωτίσει για να απολαύσει το κελάηδημά της, είναι τα διάφορα αρπακτικά πουλιά, όπως η κουκουβάγια, τα ποντίκια αλλά και τα φίδια.

Για τον αυτό λόγο, οι καρδερίνες προτιμούν να χτίζουν τη φωλιά τους σε ψηλά, μοναχικά δέντρα για να έχουν ευρύ οπτικό πεδίο και πάντα σε λεπτά εξωτερικά κλαδιά με πυκνή φυλλωσιά. Φτιάχνει την φωλιά της ανάμεσα σε διχάλες δέντρων με περισσή τέχνη χρησιμοποιώντας λεπτά κλαδάκια, φύλλα, ξερά λεπτά χόρτα και είναι η πιο γερή και περίτεχνη φωλιά από όλα τα πουλιά του είδους της.

με πληροφορίες από petbirds.gr




Πηγή

Διαβάστε επίσης: