Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς κατοικίδιων για το νέο Coronavirus

August 7, 2021

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς κατοικίδιων για το νέο Coronavirus

Διαφ.



Όπως συμβαίνει με κάθε σοβαρή κρίση στην υγεία, υπάρχουν πολλές παραπληροφορίες σχετικά με τα σκυλιά και τις γάτες και το νέο κορωναϊό (που ονομάζεται επίσης κοροναϊός Wuhan ή 2019-nCoV).




Μπορούν τα κατοικίδια ζώα να κολλήσουν αυτό το νέο coronavirus; Εάν ναι, μπορούν να μας το μεταδώσουν; Και μπορούν να το κολλήσουν από εμάς;

Ας δούμε τι γνωρίζουμε και, εξίσου σημαντικό, τι δεν κάνουμε.

Μπορούν τα σκυλιά και οι γάτες να κολλήσουν το νέο coronavirus από άλλα ζώα ή από ανθρώπους;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), “δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα / κατοικίδια ζώα συντροφιάς, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό”.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ απίθανο τα σκυλιά και οι γάτες να μπορούν να κολλήσουν τον ιό από τους ανθρώπους ή να χρησιμεύσουν ως πηγή μόλυνσης.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προσθέτουν τα ακόλουθα:

Το CDC συνιστά στους ανθρώπους που ταξιδεύουν στην Κίνα να αποφεύγουν τα ζώα τόσο ζωντανά όσο και νεκρά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ζώα ή κατοικίδια ζώα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης με αυτό το νέο κοροναϊό.



Μπορεί το νέο coronavirus να μεταλλαχθεί;

Οι περισσότεροι ιοί μπορούν να μολύνουν μόνο ένα περιορισμένο αριθμό ειδών, το οποίο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του ιού να αναγνωρίζει τους υποδοχείς στα κύτταρα του ξενιστή . Ωστόσο, ως ομάδα, οι κοροναϊοί φαίνεται να έχουν την τάση να μεταλλάσσονται και να είναι σε θέση να μολύνουν νέα είδη.

Για παράδειγμα, η επιδημία κοροναϊών MERS (Μέσης Ανατολής αναπνευστικού συνδρόμου) προήλθε από καμήλες dromedary και ο κοροναϊός του SARS (Σοβαρής Οξείας Αναπνευστικής Συγκυρίας) φαίνεται να προέρχεται από γάτες civet. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν οριστικά την πηγή του 2019-nCoV, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι νυχτερίδες είναι πιθανή πηγή.

Πώς είναι αυτός ο ιός διαφορετικός από τον κοροναϊό του σκύλου και τον κοροναϊό της γάτας;

Ενώ τα σκυλιά και οι γάτες φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται από το 2019-nCoV, έχουν τους δικούς τους κοροναϊούς για να αντιμετωπίσουν.

Τα σκυλιά που έχουν μολυνθεί από κορνοϊό σκύλου συνήθως αναπτύσσουν διάρροια. Τα νεαρά κουτάβια διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, αλλά οι σκύλοι όλων των ηλικιών συνήθως αναρρώνουν χωρίς προβλήματα με δική τους ή με συμπτωματική φροντίδα.

Ο κορωναϊός γάτας τείνει επίσης να προκαλεί ήπια, αυτοπεριοριζόμενη διάρροια, ειδικά σε γατάκια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής στο σώμα της γάτας και αργότερα να μεταλλαχθεί σε μια νέα μορφή που προκαλεί μολυσματική περιτονίτιδα της γάτας (FIP), μια ασθένεια που είναι σχεδόν πάντοτε θανατηφόρα.



Ούτε ο κοροναϊός σκύλου ούτε ο κορωναϊός αιλουροειδών μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους.

Μείνετε ενημερωμένοι καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τα κατοικίδια ζώα και τον νέο κορωναϊό

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή, το 2019-nCoV δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για σκύλους και γάτες, αλλά είναι πιθανό ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με μελλοντικές μεταλλάξεις ή καθώς η κατανόησή μας για τον ιό βελτιώνεται. Όπως δείχνει η ιστορία, είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί ένας νεότερος κορωναϊός, ο οποίος μπορεί να έχει την ικανότητα να μολύνει ζώα συντροφιάς καθώς και ανθρώπους.

Βοηθήστε να αποτρέψετε την εξάπλωση των ιών

Όπως πάντα, η καλή υγιεινή είναι μία από τις καλύτερες άμυνες κατά των λοιμωδών παραγόντων κάθε είδους. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά αφού είστε γύρω από ασθενείς ή χειρίζεστε ζώα ή ζωικά απόβλητα . Εάν εσείς ή το κατοικίδιο ζώο σας είναι άρρωστο, αναζητήστε την κατάλληλη ιατρική ή κτηνιατρική φροντίδα και ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σχετικά με τον εμβολιασμό και άλλες μορφές προληπτικής φροντίδας.

Πηγή: pet-sitting.gr



Διαβάστε επίσης: