Η απίστευτη ιστορία ενός Βρετανού στρατιώτη που έσωσε ένα σκυλάκι στον πόλεμο της Συρίας και ζει πλέον μαζί του

January 4, 2021

Η απίστευτη ιστορία ενός Βρετανού στρατιώτη που έσωσε ένα σκυλάκι στον πόλεμο της Συρίας και ζει πλέον μαζί του

Διαφ.



ιστορία που ακολουθεί είναι μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες που έχουμε ακούσει. Μια ιστορία βγαλμένη μέσα από έναν πόλεμο. Πάντα ο πόλεμος αφήνει πίσω του απώλειες και καταστροφές, όμως κάποιες φορές μπορεί να αφήσει και ελπίδα.




Ο 30χρονος Sean Laidlaw, από το Σάσεξ της Μεγάλης Βρετανίας, βετεράνος του βρετανικού στρατού, με δύο θητείες στο Αφγανιστάν, εργαζόταν για μια ανθρωπιστική οργάνωση ως ανιχνευτής-εξουδετερωτής βομβών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στη Ράκα της Συρίας.

Μια μέρα, ήταν Φεβρουάριος του 2018, άκουσε κλάμα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που λίγη ώρα πριν είχε βομβαρδίσει ο ISIS. Αρχικά νόμισε ότι ήταν κάποιο χτυπημένο παιδί. Έτρεξε στα χαλάσματα και με έκπληξη διαπίστωσε ότι το κλάμα αυτό προερχόταν από ένα κουταβάκι.

Το ζώο ήταν παγιδευμένο κάτω από έναν τσιμεντένιο ογκόλιθο ενώ δίπλα του η μητέρα και το αδερφάκι του ήταν νεκρά.

«Μόλις σηκώσαμε τον τσιμεντένιο ογκόλιθο, έτρεξε μακριά. Την επόμενη μέρα δουλεύαμε στην ίδια περιοχή. Την είδαμε και πάλι και προσπαθήσαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της δίνοντάς της νερό και τροφή. Μας πήρε τρεις μέρες ώσπου να τα καταφέρουμε και να μπορέσουμε να την πάρουμε μαζί μας στη βάση», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Sean Laidlaw.

Ο Laidlaw αρχικά πίστεψε ότι το σκυλάκι αυτό ήταν αρσενικό και το ονόμασε Barry. Ήταν όμως θηλυκό. Η εμπειρία μαζί του στις δύσκολες εκείνες συνθήκες πολέμου ήταν υπέροχη. «Ήμασταν στη Συρία. Ερχόταν μαζί μου σε όλες τις αποστολές αλλά έμενε συνήθως πίσω με τις ομάδες υποστήριξης προκειμένου να είναι ασφαλής».

Ο Sean Laidlaw χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Μεγάλη Βρετανία κι ενώ επρόκειτο να επιστρέψει σε δύο εβδομάδες, η κατάσταση στη Συρία επιδεινώθηκε και του είπαν πως δεν μπορεί να πάει πίσω.

Η αγωνία για τη σκυλίτσα που έμεινε πίσω



«Στο σημείο αυτό συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται να ξαναδώ την Barrie για αυτό και αποτάθηκα αμέσως στην οργάνωση WarPaws, που ειδικεύεται στη διάσωση σκυλιών από εμπόλεμες περιοχές, η οποία και με βοήθησε να φέρω την Barrie κοντά μου», εξηγεί.

«Η WarPaws διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διάσωση της Barrie από τη Συρία μαζί με τους συνεργάτες μου, οι οποίοι διακινδύνευσαν την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να την πάνε σε έναν οδηγό φορτηγού, τον οποίο και πληρώσαμε προκειμένου να τη μεταφέρει στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στο Ιράκ.

Από το Ιράκ, η σκυλίτσα ταξίδεψε στην Ιορδανία, όπου έκανε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ενώ έμεινε και σε καραντίνα δυο μήνες προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει. Η επανένωση έγινε στο αεροδρόμιο του Παρισιού, όπου ταξίδεψε ο βετεράνος του βρετανικού στρατού για να την παραλάβει.

«Ήμουν πολύ αγχωμένος, το ίδιο κι εκείνη από την πολύωρη παραμονή στο κλουβί μέσα στο οποίο ταξίδευε. Της πήρε περίπου μισή ώρα ώσπου να καταλάβει ποιος ήμουν και να μου γυρίσει την κοιλιά της για να τη χαϊδέψω. Τότε ήταν που χαλάρωσα και ήμουν πλέον απόλυτα ευτυχής και ικανοποιημένος που τελικά τα καταφέραμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Sean Laidlaw».

Όπως λέει, για τον ίδιο η Barrie δεν είναι απλώς ένας πιστός τετράποδος φίλος: «Είναι αυτή που ουσιαστικά δημιούργησε την οικογένειά μου. Μας έφερε κοντά με την αρραβωνιαστικιά μου καθώς όταν ήρθε η Barrie στη Βρετανία, οι δυο μας ήμασταν απλώς φίλοι. Το μεγάλωμά της ήταν αυτό που μας έφερε κοντά και δεν άργησα να τη ζητήσω σε γάμο. Θα ταξίδευα όλον τον κόσμο προκειμένου να έχω τη Barry δίπλα μου».

Η Barrie δεν βοήθησε τον Sean μόνο ώστε να βρει τη σύντροφο της ζωής του. Έκανε κάτι ακόμα πιο σημαντικό αφού τον βοηθάει, όπως λέει, να ξεπεράσει το μετα-τραυματικό σύνδρομο του πολέμου. Όταν μάλιστα ο νους του πάει να ξεφύγει και τον οδηγεί σε αυτοκαταστροφικά μονοπάτια, αυτή είναι εκεί να τον επαναφέρει.



«Πρέπει να τη φροντίσω, να τη βγάλω βόλτα κι αυτό σημαίνει ότι θα βγω από το σπίτι, θα συναναστραφώ με κόσμο», εξηγεί ο νεαρός Βρετανός, ο οποίος έγραψε και βιβλίο για την υπέροχη αυτή και μοναδική σχέση που άνθισε στα συντρίμμια ενός πολέμου.

via




Πηγή

Διαβάστε επίσης: