Οι όμορφες ζωγραφιές της Βάσως Τζάλου ζωντανεύουν με φιγούρες ζώων τους τοίχους σχολείων του Δήμου Χανίων Κρήτης

January 4, 2021

Οι όμορφες ζωγραφιές της Βάσως Τζάλου ζωντανεύουν με φιγούρες ζώων τους τοίχους σχολείων του Δήμου Χανίων Κρήτης

Διαφ.



Ακολουθώντας τη δική της έμπνευση και με στόχο να προβάλει το μήνυμα ότι άνθρωποι και ζώα μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά, η ταλαντούχα Χανιώτισσα αυτοδίδακτη ζωγράφος Βάσω Τζάλου «ζωντανεύει» με τις εντυπωσιακές δημιουργίες της τους τοίχους των σχολείων στα Χανιά Κρήτης, εκπαιδεύοντας με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τους νέους ανθρώπους να αγαπούν τα ζώα από την παιδική τους ηλικία και να αντιληφθούν νωρίς το μεγαλείο των άλλων ειδών που μοιράζονται μαζί τους τον πλανήτη.




Θυμίζουμε ότι η Βάσω Τζάλου, ερασιτέχνης ζωγράφος, άρχισε τον Μάιο του 2017 να ζωγραφίζει τους τοίχους της οδού Κορνάρου όπου ζει για να την κάνει πιο όμορφη και όπως η ίδια λέει να βγαίνει βόλτα με τα σκυλιά της και να μην βλέπει ασχήμιες, αλλά χρώματα και ομορφιά.

Στην αρχή άρχισε από την πρόσοψη του δικού της σπιτιού. Ήθελε να κάνει μια ανακαίνιση, αλλά επειδή δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα να διαθέσει για βαψίματα, αξιοποίησε το δικό της ταλέντο.

Οι γείτονες της βλέποντας τις υπέροχες ζωγραφιές της άρχισαν να της ζητάνε να ζωγραφίσει και τους τοίχους του δικού τους σπιτιού. Κι έτσι η μια ζωγραφιά έφερε την άλλη και η οδός Κορνάρου μεταμορφώθηκε σε έναν επίγειο παράδεισο.

Οι πανέμορφες ζωγραφιές της είναι εμπνευσμένες από την φύση και το ζωικό βασίλειο και ενσωματωμένες αριστοτεχνικά με το αστικό περιβάλλον. Ξεχωρίζουν η τίγρης που βγαίνει από το κλουβί της αιχμαλωσίας, η προσωπογραφία μιας γάτας που στέλνει το μήνυμα «ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ», ο ελέφαντας που περνάει μέσα από έναν τοίχο, αλλά και ο ποντικός που κρυφοκοιτάει από την τρύπα-παράθυρο του…σπιτιού του!

Πρόσφατα η Βάσω Τζάλου με πρωτοβουλία των μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Χανίων, πήρε τα πινέλα της και ζωγράφισε αφιλοκερδώς τους τοίχους της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, η οποία θυμίζει πια με παιδότοπο κάνοντας πιο ευχάριστη τη διαμονή των μικρών ασθενών.

Ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» πρότεινε στην Βάσω Τζάλου να ζωγραφίσει και σε σχολεία της πόλης και το δέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά και προθυμία.

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο άλλαξε η όψη της οδού Κορνάρου, όταν η κα Βάσω φιλοτέχνησε τα κτίρια με τις ζωγραφιές της. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν και οι τοίχοι των σχολείων. Την φέραμε σε επαφή με την διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου κα Χρύσα Τερεζάκη και το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε, ενώ όπως μας εκμυστηρεύτηκε η κα Βάσω ήταν μια πολύ ευχάριστη απασχόληση.

Οι ζωγραφιές της παρουσιάζουν την άρρηκτη σχέση που έχουμε με το περιβάλλον και τα ζώα. Μια σχέση που πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία, αφού όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη» αναφέρει ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων».



Η Χρύσα Τερεζάκη σε μήνυμα της στη σελίδα του σχολείου ου διαθέτει στο facebook επισημαίνει: «Ποιος ευθύνεται για την όμορφη ζωγραφιά; Μα ο κρυμμένος σκυλάκος που παίζει αριστερά από τα ανέμελα παιδιά! Ο πιστός φίλος μας.

Ευχαριστούμε τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων που ενέπνευσε την καλλιτέχνιδα κα Βάσω και τα σχολεία (3ο Δημοτικό, 3ο & 4ο Νηπιαγωγεία) στο να συνδεθούν οι έννοιες «παιδί, παιχνίδι, ζώο, πιστός, μαζί, περιβάλλον, χαρά, μοιράζομαι, απολαμβάνω… Ζω! Δημιουργώ…».

Η Βάσω Τζάλου φιλοτέχνησε τον τοίχο της εισόδου και του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων ζωντανεύοντας όμορφες φιγούρες ζώων και πουλιών.

Ακολουθούν μερικές από τις δημιουργίες της στην οδό Κορνάρου και στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων.



Πηγή: istoriesadespoton.gr



Διαβάστε επίσης: