Γιορτή του προστάτη των ζώων Άγιου Μοδέστου και στο καταφύγιο Πτολεμαΐδας ιερέας διάβασε ευχές

January 13, 2021

Γιορτή του προστάτη των ζώων Άγιου Μοδέστου και στο καταφύγιο Πτολεμαΐδας ιερέας διάβασε ευχές

Διαφ.

Ημέρα που γιορτάζει ο προστάτης και θεραπευτής των ζώων Άγιος Μόδεστος, η 16η Δεκεμβρίου, και σε πολλά μέρη της χώρας μας διαβάζεται αγιασμός για τα ζώα, τα οποία ραντίζονται από τον ιερέα με αγιασμένο νερό.
Ο Άγιος Μόδεστος φέρεται να προστατεύει τα ζώα, ιδιαίτερα αυτά που σέρνουν άροτρο. Στη γιορτή του όμως δεν τιμούνται μόνο τα βόδια, αλλά κατά επέκταση όλα τα οικόσιτα.
Αν και πλέον έχει ξεχαστεί η συγκεκριμένη γιορτή, κάποτε εθεωρείτο ξεχωριστή μέρα. Τότε που η επιβίωση του ανθρώπου εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τα οικόσιτα ζώα. Όταν μάλιστα έχαναν και κάποιο ζώο, φρόντιζαν να κάνουν τάμα στον Άγιο Μόδεστο, για να τους το φέρει πίσω.
Μια τέτοια μικρή τελετή, όπως διαβάζουμε στη σελίδα του Σωματείου Φιλόζωων Πτολεμαΐδας Σωματείο Φιλόζωων Πτολεμαϊδας, έγινε και στο εκκλησάκι του δημοτικού κυνοκομείου, το οποίο είναι αφιερωμένο στο συγκεκριμένο Άγιο και είναι δωρεά των Ελένης Μπεζιριάνη και Νίκης Βουλκίδου. Με την ευλογία του πατέρα Αυγουστίνου, διαβάστηκε ευχή για τα ζωάκια που ζουν εκεί.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: