Δυστυχώς δεν τα κατάφερε ο αγριοπελεκάνος που πυροβολήθηκε στη λίμνη Κάρλα- Το πουλί είναι είδος προστατευόμενο

January 14, 2021

Δυστυχώς δεν τα κατάφερε ο αγριοπελεκάνος που πυροβολήθηκε στη λίμνη Κάρλα- Το πουλί είναι είδος προστατευόμενο

Διαφ.

Δεν τα κατάφερε τελικά ο αργυροπελεκάνος, ο οποίος πυροβολήθηκε αυτές τις μέρες μέσα στη λίμνη Κάρλα και εντοπίστηκε από τον παρατηρητή φωτογράφο και γιατρό Αλέξανδρο Οικονομίδη.

Ο ενήλικος αργυροπελεκάνος (pelecanus crispus) εντοπίστηκε καθηλωμένος κοντά στο ανάχωμα στα Νάματα. Το υπόλοιπο κοπάδι φτερούγισε μακριά, μόλις αντιλήφθηκε ανθρώπινη παρουσία.

Αμέσως, με τη συμβολή και του αντιπεριφερειάρχη Γ. Λαδόπουλο ξεκίνησε επιχείρηση σωτηρίας του πτηνού. Το περισυνέλλεξαν και το μετέφεραν στο κτηνιατρείο του Γ. Καλτσά στο Βόλο. Αμέσως το πτηνό διασωληνώθηκε.

Η ομάδα γιατρών βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αργυροπελεκάνος ήταν σε άθλια κατάσταση, πυροβολημένος, αφού βρέθηκαν σκάγια στην περιοχή του τράχηλου και της φτερούγας.

Πολύ πιθανό είναι τα σκάγια να προκάλεσαν τρώση του οισοφάγου και να δημιούργησαν γενικευμένο υποδόριο εμφύσημα αλλά και δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Δυστυχώς όμως η τελευταία ανάρτηση της ΑΝΙΜΑ αναφέρει ότι το πουλί κατέληξε και εστάλη νεκρό την Αθήνα από το συνεργάτη της ΑΝΙΜΑ, Κώστα Βλαχόπουλο, για νεκροψία.

Στις ακτινογραφίες που ελήφθησαν στο ιατρείο του κου Καλτσά φάνηκαν σκάγια. Τα νευρολογικά συμπτώματα του πουλιού, πριν πεθάνει, παραπέμπουν σε πιθανή μολυβδίαση από αυτά.

Έχουν ληφθεί δείγματα και έχουν αποσταλεί για διερεύνηση, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με το ανάχωμα και το μικρό υγρότοπο στο σημείο που βρέθηκε. Πριν λίγο καιρό είχε βρεθεί εκεί ένα πυροβολημένο φλαμίνγκο. Αφού δεν μπορεί να φυλαχθεί
αποτελεσματικά, πρέπει να απαγορευτεί στο συγκεκριμένο υγρότοπο το κυνήγι. Ο αργυροπελεκάνος είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος….

Πηγή: https://www.thenewspaper.gr, ΑΝΙΜΑΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

Διαβάστε επίσης: