Πάσχα με το ζωάκι μας: 8 κίνδυνοι που συνήθως αγνοούμε

January 23, 2021

Πάσχα με το ζωάκι μας: 8 κίνδυνοι που συνήθως αγνοούμε

Διαφ.

Οι μέρες του Πάσχα έφτασαν και όλοι -παρά την καραντίνα λόγω ιού- κάτι θα κάνουμε. Εντός σπιτιού εννοείται. Θα φάμε λίγο παραπάνω και θα πιούμε επίσης λίγο παραπάνω. Φυσικά μαζί με εμάς χαίρονται και τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τα οποία δεν θέλουν και πολύ για να αρχίσουν τις τρέλες. Αυτές τις μέρες όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία τους. Σας παραθέτουμε μια λίστα με όσα πρέπει και όσα δεν πρέπει να κάνουμε, τα οποία καλό είναι να θυμόμαστε αυτές τις μέρες ώστε να περάσουμε ένα ευχάριστο και δίχως απρόοπτα Πάσχα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

1. Προσοχή στα διαιτητικά τρόφιμα

Μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα να δώσετε στο ζωάκι σας λιχουδιές χωρίς ζάχαρη, όμως υπάρχει ο κίνδυνος να το δηλητηριάσετε. Γιατί πολλές από αυτές τις λιχουδιές έχουν αντί για ζάχαρη τη φυσική ουσία ξυλιτόλη, που παρέχει την ίδια γλυκύτητα με τη ζάχαρη αλλά με 35% λιγότερες θερμίδες, η οποία μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρή υπογλυκαιμία, ζημιά στο συκώτι, ακόμα και θάνατο. Η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί μέσα σε 15-30 λεπτά από τη στιγμή που ο σκύλος θα καταναλώσει ξυλιτόλη. Για αυτό κοιτάξτε πολύ καλά τα συστατικά πριν τους δώσετε κάτι.

2. Κρατήστε τα σοκολατένια γλυκά μακριά

Οι σοκολάτες και τα σοκολατάκια βρίσκονται παντού αυτές τις μέρες. Προσοχή κυρίως στις μαύρες. Το συστατικό τους που είναι τοξικό για τους σκύλους ονομάζεται θεοβρωμίνη. Ενώ οι άνθρωποι μεταβολίζουν εύκολα τη θεοβρωμίνη, οι σκύλοι την επεξεργάζονται πολύ πιο αργά επιτρέποντάς της να εξελίξει τα τοξικά της επίπεδα στο σύστημά τους.

3. Αποφύγετε να τους δώσετε σταφύλια ή σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στα νεφρά του σκύλου και συνήθως οδηγούν στο θάνατο. Συγκεκριμένα, η κατάποση μόλις 4-5 σταφίδων ή ρογών σταφυλιού μπορεί να δηλητηριάσει ένα σκύλο εννέα περίπου κιλών, ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν κάνει ακόμα σαφές ποια ακριβώς είναι η τοξική δόση, γιατί αυτό ποικίλλει ανάλογα με το σκύλο.

4. Προσοχή στους ξηρούς καρπούς macadamia

Οι καρποί macadamia, ενώ γενικά δεν θεωρούνται επικίνδυνοι, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ασθένειες στο σκυλάκο μας. Ο τρόπος με τον οποίο προκαλούν τη δηλητηρίαση καθώς και η ποσότητα που την προκαλεί δεν έχει βρεθεί ακόμα, αλλά η κατάποση κάμποσων τέτοιων ξηρών καρπών δημιουργεί προβλήματα. Τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι εμετός, αδυναμία, κατάθλιψη, μυϊκός πόνος και πρήξιμο των αρθρώσεων, συμπτώματα που μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε έξι έως 24 ώρες από την κατάποση. Συνήθως, οι σκύλοι που δηλητηριάζονται από ξηρούς καρπούς αναρρώνουν μέσα σε μια ή δυο μέρες, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί ενδονοσοκομειακή θεραπεία.

5. Πάσχα με τα αγαπημένα μας κατοικίδια;

Αν θέλετε να κάνετε έκπληξη στα παιδιά σας τη μέρα του Πάσχα δίνοντάς τους λιχουδιές, κάντε το και με τα κατοικίδιά σας ώστε να νιώσουν και εκείνα μέρος της γιορτής. Όπως και στα παιδιά έτσι και σε εκείνα πρέπει να δώσετε ασφαλή παιχνίδια και λιχουδιές που δεν θα βλάψουν σε καμιά περίπτωση την υγεία τους. Μπορείτε μάλιστα τις λιχουδιές αυτές να τις έχετε φτιάξει οι ίδιοι την προηγούμενη μέρα.

6. Απομακρύνετε τα επικίνδυνα αντικείμενα ώστε να μην είναι κοντά στα κατοικίδιά σας

Πετάξτε συσκευασίες δώρων, περιτυλίγματα, καλώδια, λαστιχάκια και τα σχετικά γιατί μπορεί να τα καταπιούν και να ψάχνετε τη μέρα του Πάσχα κτηνίατρο. Το πλαστικό που μοιάζει με γρασίδι, το οποίο χρησιμοποιούν για να γεμίσουν τα πασχαλινά καλάθια, μπορεί να φαίνεται ως παιχνίδι, όμως αν το ζωάκι σας το καταπιεί, ενδέχεται να πάθει το έντερό του μεγάλη ζημιά.

Μην ξεχνάτε πού αφήνετε τα αβγά του Πάσχα

Επειδή αυτές τις μέρες τσουγκρίζουμε συνέχεια αβγά, μπορεί κάποιο από αυτά να το ακουμπήσουμε σε μέρος που το φτάνει ο σκύλος μας. Επίσης κάποιοι δίνουν αβγά ωμά που περίσσεψαν από το βάψιμο. Το ασπράδι του ωμού αβγού περιέχει αβιδίνη, ένζυμο που καταστρέφει τα αποθέματα της βιταμίνης Β που είναι απαραίτητα για ανάπτυξη και φυσικό τρίχωμα. Ένα αβγό πρέπει να είναι βρασμένο, καθαρισμένο και χωρίς ίχνη κόκκινης μπογιάς.

7. Μην τους δίνετε κόκαλα από το ψητό

Τα κόκαλα από το ψητό θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση σε λαιμό, στομάχι και έντερα. Επιπλέον, σε ένα ζώο που δεν είναι συνηθισμένο, θα φέρουν βαρυστομαχιά.

8. Μη μοιράζεστε το πασχαλινό πιάτο σας μαζί τους

Άλλα είναι τα φαγητά που μπορείτε να φάτε εσείς και άλλα τα ζωάκια σας. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι γιορτή, μπορούμε να παραβούμε τους διατροφικούς κανόνες. Η μεγάλη επίσης ποικιλία τροφών δημιουργεί προβλήματα στο μεταβολισμό τους.

Τέλος πρέπει να ξέρετε ότι οι μέρες μετά το Πάσχα είναι για τους κτηνίατρους οι μέρες με τα περισσότερα περιστατικά. Σκυλιά που έφαγαν κόκαλα, που κατάπιαν αβγά ή σοκολάτες αλλά και ζώα που παράφαγαν και έχουν πρόβλημα με το στομάχι, το έντερό τους και την πέψη τους, είναι τα συνήθη περιστατικά που επισκέπτονται στα κτηνιατρεία ζητώντας βοήθεια. Για αυτό, τον κανόνα του μέτρου δεν πρέπει να τον παραβούμε ούτε αυτές τις μέρες.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: