Μια φιλόζωη κυρία, η Ελίνα, μιλάει για τη Βαλέρια, το ροτβάιλερ των Γλυκών Νερών, και φωτογραφίζεται μαζί της

January 28, 2021

Μια φιλόζωη κυρία, η Ελίνα, μιλάει για τη Βαλέρια, το ροτβάιλερ των Γλυκών Νερών, και φωτογραφίζεται μαζί της

Διαφ.

Ήταν Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, όταν η Ελλάδα πάγωσε στην είδηση ότι ένα σκυλί ροτβάιλερ επιτέθηκε και σκότωσε το μόλις δυο μηνών βρέφος της οικογένειας που το είχε στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά Αττικής.

Σύμφωνα με τη μητέρα του βρέφους το σκυλί, το οποίο βρισκόταν στη βεράντα, έσκισε ξαφνικά τη σίτα του παραθύρου, μπήκε μέσα και όρμηξε στο μωρό, το οποίο και σκότωσε.

Το μωρό μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είναι όμως αργά καθώς υποκύπτει στα τραύματά του.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Η μητέρα σε σοκ κάνει λόγο για δαγκωματιές του ζώου στο πρόσωπο του μωρού, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από την ιατροδικαστική έκθεση, καθώς, σύμφωνα με αυτή, ο θάνατός του προήλθε από κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις. Το σκυλί μεταφέρεται στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, στο Κορωπί, και μπαίνει στην κυριολεξία σε καραντίνα.

Αυτό που θα ζήσουμε τις επόμενες μέρες είναι ενδεικτικό του πόσο ανενημέρωτοι είμαστε ως λαός και πώς η ημιμάθεια είναι ένα από τα πολλά άσχημα χαρακτηριστικά μας.

Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στήνουν για πολύ καιρό ένα απίστευτο δικαστήριο. Το ίδιο και τα Social Media. Οι τίτλοι ενδεικτικοί: “Σκύλος-δολοφόνος”, Σκυλιά-δολοφόνοι”, “Επικίνδυνες Ράτσες”, Ροτβάιλερ-σκύλοι δολοφόνοι”, “Ροτβάιλερ και Πίτμπουλ: Τι πρέπει να ξέρετε για αυτά τα άγρια σκυλιά”. Το θέμα πουλάει. Το αίμα πουλάει.

Το petpet.news, λίγες μέρες μετά το συμβάν, επισκέπτεται την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, στο Κορωπί, και ζητάει να δει και να φωτογραφήσει το ροτβάιλερ, τη Βαλέρια, όπως είναι το όνομα του ζώου. Αυτό δεν θα γίνει. Οι άνθρωποι της φιλοζωικής και ο κτηνίατρος κ. Κανούρης μας λέει ότι αυτό απαγορεύεται από τον εισαγγελέα γιατί το σκυλί ανήκει σε ιδιώτη, στην οικογένεια δηλαδή, και απαγορεύονται οι φωτογραφίες. Μέχρι να αποφασίσει ο εισαγγελέας τι θα γίνει.

Στην κουβέντα που κάνουμε με τους ανθρώπους της φιλοζωικής μαθαίνουμε ότι η Βαλέρια είναι φιλική, ήσυχη και συνεργάσιμη. Και ότι την επισκέπτεται ο θείος της οικογένειας, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία του να τη υιοθετήσει. Με άλλα λόγια, η οικογένεια δεν θέλει με τίποτα να οδηγηθεί το σκυλί σε ευθανασία γιατί το θέλει πίσω.

Με τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η οικογένεια θέλει πίσω το ζώο, ξεκινάει πάλι ένα δικαστήριο, τόσο από τα ΜΜΕ, που δεν χάνουν ευκαιρία φυσικά για κάτι τέτοιο, αλλά και από τα Social Media. Η οικογένεια, μετά από όλα αυτά, αποφασίζει να κάνει πίσω και στην κυριολεξία να εξαφανιστεί. Οι πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγω για αλλαγής τόπου κατοικίας. Ο εισαγγελέας αποφασίζει το σκυλί να μη δοθεί στους ιδιοκτήτες τους. Έτσι αφαιρείται από αυτούς και παραδίδεται στο δήμο.

Το τι ακριβώς έχει συμβεί μάλλον, όπως φαίνεται, δεν θα μάθουμε ποτέ. Αυτός που πραγματικά γνωρίζει τα γεγονότα δεν είναι άλλος από την ίδια την οικογένεια. Και το σκύλο. Αν είχε φωνή να μιλήσει.

Η Βαλέρια μέχρι σήμερα παραμένει σε ένα κλουβί στην Ελληνική Φιλοζωική περιμένοντας την απόφαση του εισαγγελέα. Και ενώ τα μίντια και οι περισσότεροι από όσους πήραν μέρος σε εκείνα τα δικαστήρια την έχουν τελείως ξεχάσει, υπάρχουν κάποιοι που διακριτικά, χωρίς τους προβολείς πάνω τους, θέλησαν από την πρώτη στιγμή να βρεθούν στο πλάι της και να τη βοηθήσουν. Φταίει; Δεν φταίει; Όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία.

Ένας από αυτούς είναι και η Ελίνα Λουκά (Elina Louka), μια γυναίκα με πολλή αγάπη στα ζώα, μέλος της αρμόδιας πενταμελούς επιτροπής του δήμου. Όλον αυτόν τον καιρό η Ελίνα επισκέπτεται τη Βαλέρια στο Κορωπί και, μαζί με άλλους, βοηθάει ώστε, όταν το αποφασίσει ο εισαγγελέας, το ζώο να βρεθεί, με τη σωστή εκπαίδευση, στα κατάλληλα χέρια. Να βρει, με άλλα λόγια, νέο σπίτι.

Η Ελίνα έκανε αυτές τις μέρες μια υπέροχη ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook https://www.facebook.com/elina.louka.18 μιλώντας για το σκυλί αυτό, τη Βαλέρια:

«Ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου. Απόψε θα συστήσω και σε εσάς τη Βαλέρια. Το περιβόητο ροτβάιλερ των Γλυκών Νερών που είχα την τύχη -η μήπως την ατυχία- να συναντήσω όταν απομακρύνθηκε υπό δραματικές συνθήκες από το σπίτι που έζησε για οκτώ χρονιά. Από το μέρος που εκδιώχτηκε, στιγματισμένη ως δολοφόνος ενός βρέφους.

Είχα την ευκαιρία να μπορώ τους τρεις μήνες που μεσολάβησαν να είμαι πλάι της και να προσπαθώ να της δώσω μια ευκαιρία ζωής. Δύσκολο. Και ψυχοφθόρο. Και δυσβάστακτο. Όμως είμαστε πλέον στην τελική ευθεία. Το ζώο κατασχέθηκε πρόσφατα από την οικογένειά του και παραδόθηκε στον δήμο, στου οποίου την πενταμελή επιτροπή κρίσεως είμαι μέλος. Η Βαλέρια θα αξιολογηθεί σύντομα από ειδική ομάδα εκπαιδευτών και ανάλογα με τα δικά τους πορίσματα θα πορευτούμε.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία που τη φιλοξενεί και που φρόντισε να της παρέχει έναν εκπληκτικό φροντιστή, έναν άνθρωπο που τη βοηθά να ξεχάσει την περιπέτεια και την αγωνία της εγκατάλειψης. Όταν θα έρθει η ώρα της αναζήτησης υιοθεσίας της, σας θέλω όλους κοντά μας. Αρκετή μοναξιά βιώσαμε όλο αυτό το διάστημα. Απόψε θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη νίκη στην πρώτη μας μάχη. Ο αγώνας συνεχίζεται, όμως τώρα μπορούμε να τον δώσουμε όλοι μαζί!».

Εμείς λέμε ένα τεράστιο μπράβο στην Ελίνα. Και θα ξαναπούμε, όσο και αν πειράζει κάποιους αυτό, ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα σκυλιά. Επικίνδυνοι και ανεύθυνοι κηδεμόνες υπάρχουν.

 


Πηγή

Διαβάστε επίσης: