Το Κόμμα για τα Ζώα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα: Τα μαρτύρια των αδέσποτων ζώων δεν αντέχονται άλλο

July 22, 2021

Το Κόμμα για τα Ζώα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα: Τα μαρτύρια των αδέσποτων ζώων δεν αντέχονται άλλο

Διαφ.

Διαφ.

Εκατομμύρια σκύλοι και γάτες -αλλά και ιπποειδή και άλλα ζώα- ζουν δίπλα μας σύντομες, μαρτυρικές ζωές, γεμάτες πείνα και δίψα, αγωνία, πόνο και αρρώστια. Είναι αποτέλεσμα των εχθροζωικών αντιλήψεων στην κοινωνία μας, της αμέλειας, της αδιαφορίας μας.

Η ύπαρξή τους όμως έχει και κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο.

Πολλές χιλιάδες πολίτες, που αυτόκλητα τα φροντίζουν, καταβάλλουν βαρύ αντίτιμο σε χρόνο, χρήμα και ευκαιρίες στην επαγγελματική και στην κοινωνική τους ζωή. Τα φροντίζουν ενάντια στην κραυγαλέα αντιπάθεια κάποιων γειτόνων, στα περιπαικτικά βλέμματα και στα σχόλια. Τα φροντίζουν, παρά το αίσθημα ματαιότητας που γεννά η ατέλειωτη ακολουθία των αδέσποτων.

«Όσο κατηφορίζουμε προς τις ηλιόλουστες χώρες, τόσο μειώνεται η φιλοζωία», έγραφε το 1896 ο Εμίλ Ζολά. Τα δεινά των αδέσποτων είναι για τη διεθνή κοινή γνώμη η ατράνταχτη απόδειξη πως είμαστε μια χώρα καθυστερημένη. Αυτό υπονομεύει συνολικά το κύρος της χώρας μας.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Σήμερα γνωρίζουμε πια πώς να θεραπεύσουμε αυτό το κακό. Χρειάζονται λίγα χρήματα (ελάχιστα, με όρους ΑΕΠ), κάποια -διαθέσιμη- τεχνογνωσία και στοιχειώδης πολιτική βούληση, να καμφθούν τα συμφέροντα που κερδίζουν από το πρόβλημα. Χρειάζεται να ελεγχθεί ο πληθυσμός των δεσποζόμενων ζώων, που είναι η πηγή του προβλήματος. Να τονωθούν οι υιοθεσίες αδέσποτων -και να εξοβελιστούν οι περιττοί ανταγωνιστές τους, εκτροφεία, pet shops κ.λπ.

Οι Δήμοι να λογοδοτούν για το κάθε ευρώ που τους δίνεται για να διαχειριστούν το πρόβλημα. Χρειάζεται πιο αποτελεσματική αστυνόμευση και εφαρμογή των νόμων για την κακοποίηση και το βασανισμό των ζώων. Πάει να πει αστυνομία για τα ζώα, εύκολη πρόσβαση στις εποπτικές αρχές, αυστηρές ποινές.

Όλα τα παραπάνω μπορούν και πρέπει να γίνουν με την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και με τη μέγιστη αξιοποίηση της ψηφιακής διακυβέρνησης. Χρειάζεται επίσης μια πιο τελέσφορη πολιτική επoπτεία όλων των ζώων (άγριων, «παραγωγικών» και συντροφιάς). Το Κόμμα για τα Ζώα ζητάει ένα ενιαίο Υπουργείο για τα Ζώα και το Περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα για τα ζώα πρέπει να φύγει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτό το φέουδο της απαρχαιωμένης αντίληψης του «ζωικού κεφαλαίου».

Πριν ενάμισι μήνα, πολλά από αυτά ανακοινώθηκε πως θα συμπεριλαμβάνονταν σε κάποιο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, που θα ερχόταν για διαβούλευση. Δυστυχώς, έκτοτε μαθαίνουμε πως το νομοσχέδιο πετσοκόβεται εν κρυπτώ από διάφορα λόμπι και συμφέροντα, με κομματικές διασυνδέσεις,

Το Κόμμα για τα Ζώα καλεί για μία ακόμα φορά την κυβέρνηση να φέρει στο φως και να θέσει σε ανοικτή διαβούλευση ένα νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που να συμπεριλαμβάνει όλα όσα η ίδια διέρρεε στα τέλη του Φεβρουαρίου. Δεν αντέχεται άλλο το μαρτύριο των αδέσποτων ζώων.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Αδέσποτα (4 Απριλίου) το Κόμμα για τα Ζώα ξεκινάει τη διαδικτυακή καμπάνια «Rescued». Ζητάμε από τους πολίτες να αναρτήσουν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες με τα αδέσποτα ζώα που έσωσαν, φιλοξενώντας τα ή δίνοντάς τα προς υιοθεσία. Να συνοδέψουμε αυτό το οπτικό υλικό με την ιστορία του συγκεκριμένου ζώου, στέλνοντας προς την κοινωνία μας μήνυμα ελπίδας και αγωνιστικότητας για τα ζώα.

 Πηγή: Αρχική | AnimalPolitics.gr

Διαβάστε επίσης: