Ένας Σκύλος σε Μαθαίνει ν’ αγαπάς και αυτό δεν μπορεί να το Αμφισβητήσει Κανένας!

September 23, 2021

Ένας Σκύλος σε Μαθαίνει ν’ αγαπάς και αυτό δεν μπορεί να το Αμφισβητήσει Κανένας!

Διαφ.




Μπορεί να το ψυχανεμίζεσαι, μπορεί να το φαντάζεσαι, ίσως και να το έχεις κάνει εικόνα, αλλά δε θα μπορέσεις ποτέ ν’ αντιληφθείς επακριβώς πόσα πολλά μπορεί να σου μάθει η συντροφιά μ’ ένα σκυλί, αν δεν το ζήσεις στ’ αλήθεια.




Τις πρώτες μέρες που αποκτάς ένα σκυλί, συνειδητοποιείς πόσο σημαντικός είσαι για εκείνο. Πέρα απ’ τα χάδια και τις όλο νόημα ματιές που θ’ ανταλλάξετε, καταλαβαίνεις πως το σκυλί σου εξαρτάται από σένα. Κι αυτός είναι ο προφανέστερος κι ο κυριότερος λόγος που πολλοί αποθαρρύνονται να αποκτήσουν ένα.

Είσαι υπεύθυνος για την εκπαίδευσή του, τις καθημερινές του βόλτες, τις τακτικές επισκέψεις του στον κτηνίατρο μα πιο πολύ απ’ όλα είσαι υπεύθυνος για την υπομονή κι επιμονή που πρέπει να σε διακατέχει το πρώτο διάστημα που ο σκυλάκος σου δε θα γνωρίζει ακόμη τους βασικούς κανόνες του σπιτιού. Κοινώς, προετοιμάσου να σε εκπλήξει δυσάρεστα και για αρκετές φορές.

Μην το βάλεις κάτω όταν τον αφήνεις μόνο του στο σπίτι και γυρνώντας το βρεις να είναι βομβαρδισμένο τοπίο με μασημένες παντόφλες, μαξιλάρια κάτω, γλάστρες σκαμμένες, αλλά κυρίως για το βιολογικό τους ρολόι που δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη και κάνουν την ανάγκη τους σε οποιοδήποτε σημείο τους μυρίζει καλύτερα!

Όλα όσα διάβασες μέχρι στιγμής είναι αποκαρδιωτικά, σε περίπτωση που σκεφτόσουν ν’ αποκτήσεις κι εσύ ένα σκυλάκο. Αντιλαμβάνομαι τον τρόμο σου, αλλά οφείλεις να έχεις επίγνωση και συνείδηση όταν θα πάρεις την απόφαση αυτή. Θα πρέπει στο μυαλό σου να καταστεί σαφές πως το να έχεις σκύλο δε σημαίνει απλώς μια συντροφιά για σένα ή για να παίζουν τα παιδιά σου. Κι επειδή τα αγαθά κόποις κτώνται, θα πρέπει να δουλέψεις και να κοπιάσεις, όπως κοπιάζεις για τους ανθρώπους που αγαπάς και κάνεις προσπάθεια για να τους έχεις κοντά σου.

Έτσι κι ο σκύλος σου θα σε ανταμείψει για την προσπάθεια και την υπομονή που έδειξες σε όλα του τα πρώτα λάθη. Το σκυλί σου θα είναι πάντοτε ένα μόνιμο παιδί, γεμάτο ανιδιοτελή αγάπη, κοιτάζοντάς σε με αθωότητα και καλοσύνη μες στα μάτια. Διαθέτει κάποιες συμπεριφορές που θα θέλαμε πολύ να τις κατέχουν οι άνθρωποι.



Αυτό το «Γνώρισα τους ανθρώπους κι αγάπησα τα ζώα» δεν είναι τυχαίο, μάτια μου.

Μπορεί να σου ακούγεται τραβηγμένο, αλλά έχει μπόλικη δόση αλήθειας. Ένα σκυλί στο πλάι σου θα σου δείξει τι σημαίνει πίστη, τι σημαίνει κάποιος να χαίρεται με τη χαρά σου και να λυπάται με τη λύπη σου, στην ουσία και στην πράξη. Δε θα σε κρίνει για τα λάθη σου, αντιθέτως θα σου δώσει αγάπη, αγκαλιά και ματιές γεμάτες παρηγοριά που θα απαλύνουν τις πληγές σου.

Θα σου δείξει πώς είναι ν’ αγαπάς χωρίς αντάλλαγμα, να προσδοκάς μια απλή «βόλτα» στο πάρκο, ν’ απολαμβάνεις ένα ηλιόλουστο πρωινό χωρίς να περιμένεις κάτι. Κι έτσι κι εσύ σιγά-σιγά, παρέα με το φιλαράκο σου, θα βρεις την κρυμμένη ουσία στ’ απλά και καθημερινά.

Δοκίμασέ το αν τολμάς. Μόνο κοίτα μην καταφέρεις απ’ την τόλμη σου να πληγώσεις αυτό το πλάσμα που τόσο δύσκολα πληγώνεται. Δεν είναι παιχνίδι για να παίξεις, είναι ψυχούλα ν’ ακουμπήσεις και να νοιαστείς συνάμα.



Ο κόσμος μοιάζει πιο όμορφος παρέα με μια βρεγμένη μουσούδα, μια γλωσσίτσα χαμογελαστή και μια μόνιμα κουνιστή ουρά. Πόσα μαθαίνεις παρέα μ’ ένα σκυλί!

Επιμέλεια Κειμένου Στέλλας Αστυράκακη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Στέλλα Αστυρακάκη




Πηγή

Διαβάστε επίσης: