Αλυσοδεμένα ζώα, κλειδωμένα σε δωμάτια, άθλιες συνθήκες διαβίωσης- Μετά τη Σπάρτη, άλλο ένα κολαστήριο στη Σκύρο

May 14, 2022

Αλυσοδεμένα ζώα, κλειδωμένα σε δωμάτια, άθλιες συνθήκες διαβίωσης- Μετά τη Σπάρτη, άλλο ένα κολαστήριο στη Σκύρο

Διαφ.

Θα περιμέναμε, μετά το θέμα των καταφυγίων-κολαστηρίων της Σπάρτης, τη μεγάλη δημοσιότητα, τις συλλήψεις και όλα αυτά, ότι οι υπόλοιποι δήμοι που έχουν την ουρά τους λερωμένη, σχεδόν όλοι δηλαδή, όσον αφορά το καταφύγιό τους, θα προσπαθήσουν να μαζέψουν και εκείνοι λίγο την κατάσταση ώστε να μη γίνει κάτι ανάλογο και σε αυτούς. Όμως ζώντας στην υπέροχη χώρα της ατιμωρησίας, θα ήταν έκπληξη αν συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Η επόμενη φρίκη που μαθαίνουμε είναι το μίνι καταφύγιο-κολαστήριο του νησιού της Σκύρου. Εδώ ο δήμος έχει το δικό του μυστικό. Που ακούει στο όνομα παράνομο κολαστήριο στο Διαπόρι. Τα ζώα που είναι μέσα είναι ελάχιστα. Αυτό όμως σε τίποτα δεν δικαιολογεί την παθητική κακοποίησή τους.
Το Διαπόρι βρίσκεται στο νότιο δυτικό τμήμα του Νησιού της Σκύρου, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη χώρα της Σκύρου. (Τις φωτογραφίες και τις λεπτομέρειες έστειλαν στη σελίδα Σκυριανές ουρίτσες-Skyros furry tails φιλόζωοι πολίτες, που είχαν πάει Πρωτομαγιά στο νησί, κάθισαν λίγο παραπάνω και πραγματοποίησαν επίσκεψη στο χώρο).
Το πώς είναι μέσα, λίγο πολύ, βλέποντας τις φωτογραφίες, το καταλαβαίνετε. Μια φυλακή. Ο απόλυτος εγκλεισμός. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Για το Διαπόρι είχαμε διαβάσει και είχαμε δει φωτογραφίες. Αυτό που αντικρίσαμε σήμερα μας ταρακούνησε. ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ.
Ζώα μέσα στη μοναξιά, να κοιτάνε με φόβο και απορία. Στον εξωτερικό χώρο είδαμε τρία σκυλάκια, το ένα δεμένο με αλυσίδα και άλλα δύο έβγαζαν τα κεφαλάκια τους από τα σπιτάκια. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν άλλα ζώα στα υπόλοιπα σπιτάκια. Δεν μπορέσαμε να πάμε πιο κοντά. Τα σκυλιά είναι πάνω σε άμμο, κάτω από σκέπαστρα χαλασμένα, εκτεθειμένα σίγουρα στη βροχή, στο κρύο και στη ζέστη.
Κάποια άλλα σκυλιά τα ακούσαμε μόνο. Δεν τα είδαμε γιατί ήταν κλεισμένα σε δωμάτια και δεν είχαμε εικόνα.
Στη διαδρομή και μέσα στο χώρο συναντήσαμε χαριτωμένα κατσικάκια που δεν θα έπρεπε βέβαια να βρίσκονται στο σημείο που είναι τα σκυλιά. Δεν υπάρχει περίφραξη ούτε συναντήσαμε κάποιον υπεύθυνο του δήμου. Θεωρούμε πως θα πρέπει τα ζώα αυτά να απομακρυνθούν από εκεί ΧΘΕΣ.
Ο δήμος πρέπει να εφαρμόσει το νόμο, να μεταφέρει τα ζώα σε κατάλληλο χώρο και ό,τι άλλο προβλέπεται. (Στειρώσεις, τσιπάκια, ιατρικός έλεγχος, μόνιμη παροχή τροφής, προώθηση των ζώων για υιοθεσία). Από ντόπιους εθελοντές ενημερωθήκαμε πως, μετά από καταγγελία τους, υπάρχει εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη. Ευχόμαστε λοιπόν η υπόθεση να μη χωθεί στα συρτάρια και τα ζώα να σωθούν D.F, A.P, L.S».
Το επόμενο που δημοσίευσε η σελίδα Σκυριανές ουρίτσες-Skyros furry tails ήταν ένα βίντεο μέσα από το κολαστήριο, με αυτά τα λόγια:
«Το δεμένο και κολλημένο από το φόβο ζώο, πάνω στον τοίχο, μας ράγισε την καρδιά. Πρόκειται για ένα νεαρό σκυλί, που για να μην πηδήξει πάνω από τα πρόχειρα σύρματα και κυνηγήσει τα κατσίκια, που δεν έπρεπε να βρίσκονται στο χώρο, έχει καταδικαστεί να είναι αλυσοδεμένο.
Όχι, τα σκυλιά δεν γίνεται να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους έτσι. Παρακαλούμε βοηθήστε με κοινοποιήσεις και διαμαρτυρίες να φύγουν τα ζώα από εκεί και να υιοθετηθούν. Τους αξίζουν τα καλύτερα σπιτικά.
Ακούστε εδώ και τα γαβγίσματα των σκυλιών που είναι κλειδωμένα γιατί δεν γίνεται να βρίσκονται μαζί με τα άλλα γιατί κάποια από αυτά είναι αστείρωτα».
«Την ίδια ώρα με αυτά έχουν ξεκινήσει και οι καταθέσεις στην αστυνομία από τους εθελοντές και πρώην μέλη της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων του δήμου Σκύρου για τα σκυλιά στο Διαπόρι, στα πλαίσια εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι εθελοντές είχαν κάνει την καταγγελία τον Οκτώβρη του 2021.
Και αναφέρουν:
Σε αυτό το πλασματάκι στη φωτογραφία και σε όλα τα άλλα που δεν φαίνονται και βασανίζονται δίνουμε την υπόσχεση πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχουν κάποια στιγμή τη ζωή που τους αξίζει».
Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι το εξής: Το θράσος των δήμων δεν μας σοκάρει. Ίσως κάποτε να μας σόκαρε. Τώρα πια καθόλου. Πάντα πίστευαν και φυσικά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Ο Πέτρος Δούκας, ο δήμαρχος της Σπάρτης, αυτό πίστευε. Και φυσικά καλά έκαναν και το πίστευαν αφού όντως ήταν στο απυρόβλητο. Έχει τιμωρηθεί κανείς από αυτούς ποτέ για τα εγκλήματα που διαπράττουν δεκαετίες τώρα σε βάρος των ζώων;
Όμως καλό θα είναι να αρχίσουν να προσέχουν και να αρχίσουν να τηρούν τη νομοθεσία. Ο κόσμος αρχίζει να αλλάζει και να μην τους ανέχεται. Θα μείνουμε σε μία φράση που είπε η υπέροχη Εριέττα Κούρκουλου, ότι η Σπάρτη είναι μόνο η αρχή.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
Η ανάρτηση και οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Οκτωβρίου του 2021.  Βλέπετε και εσείς πόσο τραγικές είναι οι συνθήκες που ζουν τα ζώα σε αυτούς τους χώρους. Γιατί καταφύγιο δεν το λες.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: