Επτά άνθρωποι γίνονται «φύλακες άγγελοι» για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο – Απεγκλωβίζουν ζώα

May 20, 2022

Επτά άνθρωποι γίνονται «φύλακες άγγελοι» για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο – Απεγκλωβίζουν ζώα

Διαφ.




Επτά άνθρωποι γίνονται «φύλακες άγγελοι» για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο




Εντοπίζονται σε σημεία με δύσκολη πρόσβαση, σε δύσβατα ή απόκρημνα μέρη, σε αγωγούς και ταράτσες, ψευδοροφές, φρεάτια, σε εγκαταλελειμμένα κτήρια. Τα εγκλωβισμένα ζώα χρειάζονται άμεση βοήθεια, και ο απλός πολίτης αδυνατεί να τα σώσει. Η παραμονή τους εκεί μπορεί να οδηγήσει σε αργό θάνατο.

Επτά εθελοντές – διασώστες ζώων, αψηφώντας τις δυσκολίες αλλά και τους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν, επιχειρούν, σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεται το άτυχο ζώο, να του γλιτώσουν τη ζωή. Είναι η Κατερίνα Μπαναγή, η Κατερίνα Ιωαννίδου, ο Γιάννης Τσάπρας, ο Φίλιππος Τσικμίζογλου, ο Γιάννης Μαρούλης, ο Βαγγέλης Ιωαννίδης και η Μαρία Κόντου της Star – Special Team Animal Resue – Ειδική Ομάδα Διάσωσης Ζώων.

«Η σειρά των ενεργειών δεν διαφέρει από εκείνες που γίνονται για τη διάσωση ενός ανθρώπου. Το μόνο που αλλάζει, είναι το θύμα. Ωστόσο, ένα ζώο που είναι εγκλωβισμένο, νιώθει φόβο. Μπορεί να είναι χτυπημένο και να πονά, καταστάσεις που το κάνουν επιθετικό. Παράλληλα, δεν μπορείς να το καθοδηγήσεις, ώστε να διευκολύνει τη διάσωσή του», επισημαίνει η πιστοποιημένη διασώστρια και με σπουδές στη «Ψυχολογία Εγκλωβισμένων Ζώων», Κατερίνα Ιωαννίδου.


Η επικεφαλής διασώστρια Κατερίνα Ιωαννίδου

Στα τρία χρόνια λειτουργίας της Ειδικής Ομάδας Διάσωσης και Απεγκλωβισμού Ζώων, δύο περιστατικά έχουν χαραχτεί στη μνήμη της κας Ιωαννίδου ως τραυματικές εμπειρίες: Το πρώτο ήταν στο Ντράφι Αττικής. Κηδεμόνας σκύλου τους κάλεσε γιατί η 18χρονη (!) σκυλίτσα της είχε πέσει σε χαράδρα. Αν και καλοκαίρι, είχαν ανοίξει οι ουρανοί. «Έβρεχε καταρρακτωδώς. Η κηδεμόνας της Μπουμπούς -το όνομα της σκυλίτσας- μας οδήγησε στη χαράδρα. Υπήρχε πυκνή βλάστηση και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν με το μέρος μας. Κάναμε κατάβαση. Κατακρεουργηθήκαμε. Η Μπουμπού ήταν κουφή και τυφλή. Δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο οποιοδήποτε κάλεσμά μας. Οι ώρες περνούσαν και δεν την είχαμε εντοπίσει. Άρχισε να σκοτεινιάζει. Είχαν περάσει περίπου εννέα ώρες. Κοίταξα προς τα πάνω. Είδα την κηδεμόνα της Μπουμπούς. Δεν μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε. Δεν παίζεις με τη ζωή ενός πλάσματος. Ξαφνικά, για έναν ακατανόητο λόγο, κάτι με έσπρωξε να πάω προς τα αριστερά. Βλέπω ένα λαγούμι. Χωρίς δεύτερη σκέψη βάζω το κεφάλι μου μέσα. Ανάβω τον φακό και βλέπω την Μπουμπού. Προσπαθώ να την πιάσω. Εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά. Δαγκώνει, κουνά το σώμα της δεξιά – αριστερά», θυμάται η κ. Ιωαννίδου και συμπληρώνει: «Όταν παραδώσαμε τη Μπουμπού στην αγκαλιά της κατόχου της, και αφού ηρέμησε το σκυλί, αφήσαμε τα συναισθήματά μας να εκδηλωθούν. Την ώρα της επιχείρησης δεν πρέπει να συγκινείσαι. Οφείλεις να παραμείνεις ψυχρός. Να έχεις ατσαλένια νεύρα, επιμονή και υπομονή. Γιατί σώζεις ζωές. Μετά σπαράζεις».

Το δεύτερο περιστατικό ήταν στον Υμηττό. Μια πολύωρη επιχείρηση κι αυτή, που διήρκησε επτά – οκτώ ώρες. «Μας ειδοποίησαν ότι ένας σκύλος βρίσκεται στον γκρεμό, σε πλάτωμα ενός βράχου, στα 20-25 μέτρα. Ήταν εκεί για 12-14 μέρες. Για να φτάσουμε στο σημείο, κάναμε πεζοπορία περίπου 10 λεπτών. Στη συνέχεια κάναμε κατάβαση με σχοινιά. Ο αέρας άγγιζε τα 9 μποφόρ και κατά διαστήματα έβρεχε. Τα σχοινιά γλιστρούσαν. Όταν φτάσαμε στο σημείο, αντικρίσαμε ένα φοβισμένο σκυλί, που προσπαθούσε να μας δαγκώσει. Δεν το έκανε, όμως. Σαν να κατάλαβε ότι θα το σώζαμε.



Ο Μπλάκι, έτσι τον ονομάσαμε, έφερε μικρό τραύμα στο ποδαράκι του, γεγονός που δεν δικαιολογεί πτώση. Σαν να τον τοποθέτησε εκεί κάποιο αόρατο χέρι. Ήταν ανεξήγητο. Ο Μπλάκι διαγνώστηκε με επιληψία. Σήμερα ζει με τη νέα του οικογένεια».

Βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, καθώς ο εξοπλισμός που διαθέτουν δεν είναι επαρκής και οικονομικοί πόροι δεν υπάρχουν, αντιμετωπίζουν με θάρρος τα περιστατικά – και μέχρι σήμερα κάθε επιχείρηση είχε αίσιο τέλος.

Η αγάπη τους για τα ζώα και η επιμονή τους για την προστασία τους, τούς δίνει δύναμη για να συνεχίσουν «την τρέλα να σώζω ζώα», τονίζει η κα Ιωαννίδου.

Οι επτά εθελοντές της Ειδικής Ομάδας Διάσωσης Ζώων πηγαίνουν να σώσουν ζωές σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Εικοσιτέσσερις ώρες το 24ώρο είναι σε ετοιμότητα. Έχουν κληθεί να απελευθερώσουν φιδάκια, παπαγαλάκια, αλεπούδες, σπουργίτια, γλάρους κ.ά.

Στόχος τους είναι να πιστοποιηθούν ως Νομικό Σωματείο, ώστε να μπορέσουν να υπαχθούν ως υπο-ομάδα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.



Αναζητούν εθελοντές, τους οποίους και θα εκπαιδεύσουν.

Όποιος επιθυμεί, να βοηθήσει ή να ενημερωθεί για το έργο της Star – Special Team Animal Resue – Ειδική Ομάδα Διάσωσης Ζώων, μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα της στο Facebook: Star – Special Team Animal Resue – Ειδική Ομάδα Διάσωσης Ζώων.

 




Πηγή

Διαβάστε επίσης: