Θεσσαλονίκη: Έρχεται το πρώτο καταφύγιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για αδέσποτα ζώα

May 21, 2022

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το πρώτο καταφύγιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για αδέσποτα ζώα

Διαφ.




Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου που αφορά τη δημιουργία καταφυγίου ζώων, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σε έκταση 33 στρεμμάτων στο Λάκκωμα.




«Είμαστε έτοιμοι, έχουν γίνει τα τεύχη δημοπράτησης και θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου με ανοιχτό διαγωνισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου», τόνισε μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), κ. Αντώνης Ζαβέρκος. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και αναλαμβάνει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων εκ μέρους των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού και εντός των διοικητικών τους ορίων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

«Από του 365 δήμους που κατέθεσαν φάκελο ήμασταν οι μόνοι που λάβαμε έγκριση χωρίς καμία παρατήρηση και ευελπιστούμε ότι σε 12-14 μήνες θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε το καλύτερο καταφύγιο στην Ελλάδα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές», πρόσθεσε ο κ. Ζαβέρκος. Όπως είπε, στο καταφύγιο θα μπορούν να παραμένουν 150 ζώα για αποθεραπεία και περίθαλψη.

«Ο αριθμός των 150 δεν επαρκεί αλλά έτσι είναι οι προδιαγραφές από το κράτος. Δεν μπορούν να γίνουν περισσότερες κλίνες γιατί αυτό που κάνουν οι δήμοι και οι σύνδεσμοι δεν είναι να μαζεύουν και να φυλακίζουν ζώα. Εμείς μαζεύουμε, στειρώνουμε και περιθάλπουμε ζώα που είναι χτυπημένα από ατυχήματα ή άρρωστα και τα επαναφέρουμε πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον σύμφωνα με τον Ν. 4039/12 και με το νόμο που θα ισχύσει από 1/1/22», εξήγησε ο ίδιος.

Για τη δημιουργία του καταφυγίου έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,2 εκατ. προέρχονται από το ΥΠΕΣ και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για χρήματα που είναι κατατεθειμένα στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με ίδιους πόρους των τριών δήμων. Στο καταφύγιο θα προσληφθούν 28 άτομα, διοικητικοί, κτηνίατροι κλπ.

Η κατάσταση με τα αδέσποτα στους δήμους

Ερωτηθείς από το TyposThes. σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα στους δρόμους, ο κ. Ζαβέρκος ανέφερε ότι στους 3 δήμους (Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού), «είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση αναφορικά με τον αριθμό των αδέσποτων». Όπως είπε, τα τελευταία δυο χρόνια που ο ίδιος είναι πρόεδρος έχουν μειωθεί κατά 35% τα αδέσποτα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. «Αυτό επετεύχθη γιατί προχωρούν υιοθεσίες ζώων μέσω της ιστοσελίδας του συνδέσμου. Το 2020 έγιναν 603 υιοθεσίες σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει και διπλασιάσει το πρόγραμμα των στειρώσεων μέσω του οποίου έχουν μειωθεί περίπου κατά 17% τα αδέσποτα στους δρόμους, γιατί περιορίστηκαν οι γέννες».



Στειρώσεις ζώων

Σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι στειρώσεις, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ πραγματοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων ζώων (γάτες και σκύλοι) δυο φορές το χρόνο (από περίπου 150 κάθε φορά). Στο πλαίσιο αυτό την τελευταία εβδομάδα, δυο εθελοντές γιατροί από Ελλάδα και Γερμανία σε συνεργασία με το καταφύγιο ACE προχώρησαν σε στειρώσεις ζώων.

Όπως είπε ο κ. Ζαβέρκος, ο σύνδεσμος διαθέτει βανάκια, προσωπικό, τσιπ, εμβόλια, φάρμακα κλπ για τις 5 μέρες που μένουν τα ζώα μέχρι να γίνει η αποθεραπεία τους μετά τη στείρωση.

Ο κ. Ζαβέρκος προέτρεψε τον κόσμο να εμβολιάζει και να στειρώνει τα ζώα του αλλά να προχωράει και σε υιοθεσίες.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την πρόσφατη δράση στειρώσεων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ



Ο κ. Ζαβέρκος με το δήμαρχο Θερμαϊκού κ.Τσαμασλή

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του δημάρχου Καλαμαριάς κ. Δαρδαμανέλη




Πηγή

Διαβάστε επίσης: