Αγαπήστε τα ζώα, Μην τα παραμελείτε! Για αυτά η βολτα ειναι όλη τους η ζωή

May 22, 2022

Αγαπήστε τα ζώα, Μην τα παραμελείτε! Για αυτά η βολτα ειναι όλη τους η ζωή

Διαφ.
Η βόλτα και η άσκηση είναι μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που πρέπει να φροντίσει ο κάθε κηδεμόνας σκύλου. Ο σκύλος είναι αθλητικό ζώο με μεγάλες ανάγκες κίνησης αλλά και ψυχικές ανάγκες που δεν μπορούν να τις καλύψουν η έξοδος μόνο για τη τουαλέτα. Η έλλειψη βόλτας μπορεί ...
Η βόλτα και η άσκηση είναι μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που πρέπει να φροντίσει ο κάθε κηδεμόνας σκύλου. Ο σκύλος είναι αθλητικό ζώο με μεγάλες ανάγκες κίνησης αλλά και ψυχικές ανάγκες που δεν μπορούν να τις καλύψουν η έξοδος μόνο για τη τουαλέτα.
Η έλλειψη βόλτας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική συμπεριφορά, λόγω έλλειψης προσοχής, πρόσληψη βάρους λόγω της αντικατάστασης της προσοχής με λιχουδιές, προβλήματα αρθρώσεων και μείωση μυϊκού όγκου αποτέλεσμα της έλλειψης κίνησης αλλά και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

Τα οφέλη της βόλτας συμπεριλαμβάνουν μυϊκή ενδυνάμωση, πρόληψη προβλημάτων αρθρώσεων, βοηθά τη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού αλλά και την κινητικότητα του εντέρου, μείωση του στρες, εξασκεί τον εγκέφαλο, αποφεύγονται ανεπιθύμητες συμπεριφορές και βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους του ζώου.

Οι τύποι άσκησης περιλαμβάνουν ήπια άσκηση όπως η βόλτα, όπου μπορεί να εναλλάσσεται ο ρυθμός μεταξύ περπατήματος και χαλαρού τζόγκινγκ, μεσαίας έντασης άσκηση όπως το τρέξιμο αλλά και άσκηση υψηλής έντασης όπως το παιχνίδι με μπαλάκι ή άλλο παιχνίδι αλλά και διανοητικές ασκήσεις όπως το κρύψιμο ενός παιχνιδιού αλλά και η εναλλαγή διαδρομών που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του σκύλου πιο έντονο.

Ο χρόνος άσκησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30′ την ημέρα για μικρόσωμες και βραχυκεφαλικές φυλές, μεσαίες και μεγαλόσωμες φυλές θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα ενώ για αθλητικές φυλές η φυσιολογική δραστηριότητα σημαίνει τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα. Αυτός ο χρόνος μπορεί να μοιραστεί σε 2 ή περισσότερες βόλτες.

Ένα κουτάβι μπορεί να ξεκινήσει με λιγότερο χρόνο και σταδιακά να χτίσει την αντοχή του, όπως και ένα ενήλικο ζώο το οποίο ακόμα δεν είναι προσαρμοσμένο στα φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας.Οι υψηλές εντάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται σε υπερήλικα και βραχυκεφαλικά ζώα λόγω μειωμένης αντοχής.

Αν ο σκύλος δεν είναι μαθημένος να βγαίνει από το σπίτι, δεν πρέπει να πιέζεται για τη βόλτα αλλά θα πρέπει σταδιακά να μάθει να βγαίνει με χαρά.

Είναι σημαντικό να μπορέσει το σκυλί να μυρίσει καθώς έτσι αντιλαμβάνεται καλύτερα τον κόσμο γύρω του σε αντίθεση με τον άνθρωπο που είναι οπτικό ον.

Πάντα να έχουμε μαζί μας λουρί για την ασφάλεια πρώτα απ’ όλα του ίδιου του ζώου, σακουλάκια για την περισυλλογή των κοπράνων του, και να προσαρμόζουμε τη βόλτα στις ανάγκες του ίδιου του ζώου.
Πάντα ταΐζουμε το σκύλο μας μετά τη βόλτα για να αποφύγουμε γαστρεντερικές διαταραχές!Σίγουρα ο ποιοτικός χρόνος με το σκυλάκι μας βοηθά στο δέσιμο μαζί του!

Η βόλτα, η άσκηση και το παιχνίδι ευχαριστούν το σκύλο περισσότερο από μια λιχουδιά!

Και ας μη ξεχνάμε πάντοτε τα οφέλη που έχει η βόλτα και για τον άνθρωπο!
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...