5 τρόποι για να συμπαθήσει ο σκύλος σας τον κτηνίατρο

July 3, 2022

5 τρόποι για να συμπαθήσει ο σκύλος σας τον κτηνίατρο

Διαφ.

Μια από τις πιο συνηθισμένες φοβίες ενός σκύλου είναι η επίσκεψή του στον κτηνίατρο. Και τι δεν κάνουν μερικά ζώα για να την αποφύγουν. Το ταξίδι δε συχνά με το αυτοκίνητο είναι στην κυριολεξία μαρτύριο. Βέβαια εδώ που τα λέμε δεν έχουν και άδικο. Λίγο οι ενέσεις, λίγο το άγνωστο περιβάλλον, λίγο η εξέταση, λίγο οι φωνές των άλλων ζώων…λογικό είναι να μη θέλουν να πάνε με τίποτα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Αν αυτά σας φαίνονται τελείως άγνωστα, τότε μπράβο σας γιατί είστε από τους τυχερούς. Αν όμως είστε από αυτούς ζείτε σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό ένα μικρό πόλεμο, τότε δείτε 5 απλούς τρόπους που μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις:

1. Βρείτε το σωστό κτηνίατρο 

Το θέμα δεν είναι να αρέσει σε εσάς ο κτηνίατρος που πηγαίνετε αλλά στο σκύλο σας. Η χημεία του ζώου σας με εκείνον είναι πολύ σημαντικό. Γιατί με εσάς μπορεί να είναι ευχάριστος και χαμογελαστός, όμως το ζώο να μην το εισπράττει αυτό με αποτέλεσμα να στρεσάρεται. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξετε.

Ο κτηνίατρος πρέπει να έχει τον τρόπο να χαλαρώνει το σκύλο και να τον κάνει να τον εμπιστευθεί. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι είναι και με τα ζώα. Δεν “κολλάμε” όλοι με όλους.

Υπάρχουν κτηνίατροι που έχουν τόση δουλειά, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν και στα ζώα το στρες και την πίεσή τους. Αυτούς να τους αποφεύγετε. Όση δουλειά και να έχει κάποιος θα πρέπει να αφιερώνει στο κάθε ζώο το χρόνο που πρέπει. Και θα πρέπει πάντα να είναι ήρεμος, φιλικός και θετικός.

2. Κάντε λίγη πρακτική στο σπίτι

Πολλά σκυλιά έχουν πρόβλημα να τα αγγίξει κάποιος άγνωστος. Πόσο μάλιστα να τα εξετάσει. Και μπορεί να αντιδράσουν άσχημα. Για αυτό κάντε λίγη πρακτική από πριν στο σπίτι. Αν έχετε παιδιά, βάλτε τα να παίξουν το ρόλο του γιατρού και το σκύλο σας το ρόλο του ασθενή. Έτσι σιγά σιγά η εξέταση θα γίνει οικεία στο σκύλο σας και θα τη δεχτεί καλύτερα όταν θα πρέπει να γίνει από τον κτηνίατρο.

3. Επισκεφτείτε το κτηνιατρείο χωρίς κάποιο λόγο

Αυτή είναι μια καλή ιδέα αλλά λόγω πίεσης χρόνου την κάνουν πράξη ελάχιστοι. Πριν πάτε για την πρώτη εξέταση ή τα πρώτα εμβόλια, κάντε μια δυο επισκέψεις στο κτηνιατρείο, με το σκύλο σας φυσικά, και γνωρίστε το χώρο και τους ανθρώπους του. Αν δείτε ότι ο σκύλος σας αντιδράει θετικά, μπείτε και πιο μέσα στην κλινική ώστε να γνωρίσει όλους τους χώρους. Δώστε του και μια δυο λιχουδιές για να χαλαρώσει. Αν κάποια στιγμή παρατηρήσετε ότι αρχίζει να στρεσάρεται, τότε να ξέρετε ότι είναι η ώρα να φύγετε.

4. Δώστε στο σκύλο σας λιχουδιές

Ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσει ένας σκύλος στον κτηνίατρο είναι να του δώσετε μερικές λιχουδιές. Επειδή συχνά σε αυτά τα μέρη οι παραμονές είναι ατελείωτες, έχετε μαζί σας τις αγαπημένες λιχουδιές του ώστε να του τις δίνετε για να τον κρατάτε χαλαρό και να μη βαριέται. Πολλοί κτηνίατροι έχουν και οι ίδιοι λιχουδιές μέσα στο εξεταστήριο για έξτρα ενθάρρυνση. Προσοχή όμως γιατί το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε εκείνη τη στιγμή είναι κάποιος εμετός ή κάποια διάρροια.

5. Να είστε πρώτα από όλα εσείς ήρεμοι

Δυστυχώς συχνά όταν πηγαίνουμε το ζώο μας στον κτηνίατρο, είμαστε αγχωμένοι, έχουμε πίεση χρόνου και γενικά δεν είμαστε και ιδιαίτερα ήρεμοι. Άλλες πάλι φορές φοβόμαστε και εμείς ή νευριάζουμε με τη στάση του ζώου μας. Όλα αυτά τα συναισθήματα, να ξέρετε, τα μεταδίδουμε στο σκύλο μας και τον κάνουμε να νιώσει πιο άσχημα. Και δυσκολεύουμε και το έργο του κτηνίατρου.

Για αυτό όταν περνάτε την πόρτα του κτηνιατρείου, αφήστε τα πάντα έξω. Να είστε θετικοί, ευχάριστοι και ήρεμοι. Να εμψυχώνετε το ζώο σας και να το κάνετε να αισθανθεί καλύτερα. Μεταδώστε του ηρεμία. Μεταδώστε του ότι όλα είναι εντάξει και θα δείτε και εκείνο να ηρεμεί και να χαλαρώνει.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πιάνουν όλα αυτά σε όλα τα ζώα. Υπάρχουν σκύλοι που ό,τι και να κάνεις θα παραμείνουν φοβικοί και θα δημιουργούν θέματα και στη διάρκεια της διαδρομής για τον κτηνίατρο αλλά και μέσα σε αυτόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γνώμη ενός ειδικού είναι η καλύτερη λύση.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: