Σκupιανό αλογάκι: Μία από τις σπάνιες φuλές αλόγων στον κόσμο

September 20, 2022

Σκupιανό αλογάκι: Μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων στον κόσμο

Διαφ.

Το Σκυριανό αλογάκι: Το χαριτωμένο αυτό τετράποδο που μοιάζει με πόνυ, είναι ένα είδος αλόγου με πολύ μικρό σώμα και πανέμορφη χαίτη. Δεν υπάρχουν πολλά από αυτά οπότε είναι φυσικά πλέον είδος υπό προστασία και υπό εξαφάνιση. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων που υπάρχουν στην Ελλάδα και ο λόγος που ονομάζεται από τον κόσμο “Σκυριανό” είναι επειδή στη Σκύρο ήταν το μέρος όπου κατάφερε να επιβιώσει.

Σκυριανό αλογάκι: Ένα σπάνιο είδος αλόγου

Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξού και η ονομασία. Είναι προστατευόμενο είδος.

Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Ο σωματότυπός τους μοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου. Το κεφάλι τους είναι ιδιαίτερα όμορφο. Η χαίτη τους είναι μακριά και πλούσια με ένα χρώμα συνήθως πιο σκούρο από το δέρμα. Συγκριτικά με άλλα είδη αλόγων έχουν μεγάλη κοιλίτσα. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις. Η ουρά είναι τοποθετημένη χαμηλά, θυσανωτή και μακριά. Συχνά φθάνει ως τις οπλές, οι οποίες είναι μικρές, σκληρές, συνήθως μαύρες, και δεν χρειάζονται πετάλωμα. Χαρακτηριστικό τους οι τρίχες στις οπλές, τα λεγόμενα «φτερά».

Σκυριανό αλογάκι: Μοιάζει με πόνυ

Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού, πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου (φαιά) και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο (αστεράτα ή ρεμπά). Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως ξεχωριστή φυλή, η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano, στην ελληνική: σκυριανό αλογάκι.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το σκυριανό αλογάκι χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως πόνυ λόγω της μικροσωμίας του (poni=μικρόσωμο άλογο), όμως η όποια ομοιότητά του με τα γνωστά μας πόνυ της Βόρειας Ευρώπης σταματάει εκεί γι’ αυτό και η ακριβής αναφορά σε αυτό δεν είναι παρά «σκυριανό αλογάκι».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: