Οι κινήσεις ποu πpοδίδουν τα πάντα: Ποια είναι τα σημάδια της Κατάθλιψης σκύλου και τι πpέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το ζωάκι σας

September 20, 2022

Οι κινήσεις ποu πpοδίδουν τα πάντα: Ποια είναι τα σημάδια της Κατάθλιψης σκύλου και τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το ζωάκι σας

Διαφ.

σο και αν ακούγεται περίεργο, η κατάθλιψη δεν είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. Βέβαια υπάρχει μεγάλη συζήτηση και διαφωνία ανάμεσα στους επιστήμονες για το κατά πόσο μπορεί να διαγνωστεί η συγκεκριμένη ασθένεια στους σκύλους, καθώς δεν μπορούν να μιλήσουν και να εκφράσουν το πώς αισθάνονται. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια σημάδια που αν τα δούμε στο ζώο μας, θα πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Και φυσικά δεν διαφέρουν από εκείνα που θα είχαμε εμείς σε μια τέτοια περίπτωση.

Τα σημάδια αυτά είναι:

έλλειψη όρεξης για φαγητό
ελάχιστη όρεξη για παιχνίδι
το ζώο παύει να είναι κοινωνικό
Κοιμάται είτε πολύ είτε λίγο
Δεν κάνει πράγματα που αγαπούσε να κάνει
Οι λόγοι που μπορεί να είναι αιτία κατάθλιψης

Δημοφιλέστερα
Αίγιο: Γνωρίστε τον αδέσποτο σκυλάκο Ζαχαρία που φροντίζουν οι μαθητές σε ένα Γυμνάσιο
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε ο άντρας που πάτησε μέχρι θανάτου το γατάκι- Έχει κακοποιήσει και άλλα ζώα
Παρόλο που οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι, εντούτοις στις περισσότερες περιπτώσεις είτε έχουν να κάνουν με την υγεία είτε με τον τρόπο ζωής του σκύλου.

1. Υγεία

Αν δείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει τόσο ενδιαφέρον για παιχνίδι, για φαγητό ή δεν θέλει να σας κάνει παρέα, τότε κάτι δεν πάει καλά. Και επειδή δεν μπορεί να σας πει “ε..το στομάχι μου με πονάει” το δείχνει με το να φέρεται διαφορετικά από πριν. Μια τέτοια συμπεριφορά, φανερά διαφορετική από πριν, σημαίνει επίσκεψη στον κτηνίατρό σας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μπορεί απλά με μια εξέταση αίματος να δείτε τι τον ενοχλεί και έχει αλλάξει συμπεριφορά.

2. Αλλαγές

Οι αλλαγές μπορεί να είναι επώδυνες τόσο για εσάς όσο και για το σκύλο σας. Μια αλλαγή περιβάλλοντος, μια απώλεια ενός προσώπου, αλλαγή στις καθημερινές δραστηριότητές σας, και άλλα πολλά μπορεί να δημιουργήσουν στρες στο ζώο, με αποτέλεσμα να θέλει χρόνο για να επανέλθει. Το να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο μαζί του είναι αυτό που πρέπει να κάνετε σε πρώτη φάση.

Η θεραπεία της κατάθλιψης ενός σκύλου εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Αν είναι θέμα υγείας, ο κατάλληλος για να βοηθήσει δεν είναι άλλος από τον κτηνίατρο. Διαφορετικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τις εξής εναλλακτικές:

Αναζητάτε κάποιον ειδικό στη συμπεριφορά σκύλου

Ένας καλός εκπαιδευτής είναι πιθανόν η καλύτερη λύση. Αυτός θα σας πει τι ακριβώς χρειάζεται να κάνετε και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλο σας. Επίσης σαν τρίτος θα δει και τη σχέση που έχετε μαζί του ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά όσα σας προτείνει.

2. Άσκηση

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς, η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Πάρτε το σκύλο σας και κάντε μεγαλύτερη βόλτα από ό,τι συνήθως, παίξτε παιχνίδια, δώστε του περισσότερη σημασία. Όλα αυτά μπορεί να έχουν θετική επίδραση πάνω του.

3. Διατροφή

Αλλάζοντας διατροφή στο σκύλο σας, μπορεί να γίνει καλύτερη η ζωή του. Σύμφωνα με έρευνες τα σκυλιά που δεν τρέφονται πολύ υγιεινά είναι επιρρεπή σε παχυσαρκία και κατάθλιψη. Κόψτε τις πολλές λιχουδιές ή τα ανθρώπινα σνακ και θα δείτε διαφορά.

4. Αντικαταθλιπτικά

Δυστυχώς συχνά τα φάρμακα είναι η τελευταία λύση για την κατάθλιψη πολλών σκύλων. Paxil, Prozac, Zoloft είναι τα πρώτα που χρησιμοποιούνται σε μια τέτοια περίπτωση. Στην Αμερική δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν σε αυτή τη λύση. Εμείς δεν θα σας το συνιστούσαμε. Ο κατάλληλος βέβαια να μας πει δεν είναι άλλος από τον κτηνίατρό μας.

Οι αλλαγές στη διάθεση ενός ζώου είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας. Και επειδή αυτό δεν έχει φωνή να μας μιλήσει, θα πρέπει να μιλήσουμε εμείς για αυτό. Μην προσπεράσετε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας και απευθυνθείτε σε κάποιον που μπορεί να δώσει μια λύση. Κάποιες μικρές αλλαγές μπορεί να τον κάνουν πιο ευτυχισμένο. Και μαζί με εκείνον και εσάς.

Από τη Μυρτώ Τζώρτζου, [email protected]


Πηγή

Διαβάστε επίσης: