Ηλεία-Μεσσηνία: Άνθρωποι έκαναν αγώνες με μηχανές και γουρούνες εκεί που έχουν φωλιές οι Καρέτα-Καρέτα

Ηλεία-Μεσσηνία: Άνθρωποι έκαναν αγώνες με μηχανές και γουρούνες εκεί που έχουν φωλιές οι Καρέτα-Καρέτα

Διαφ.
Loading...Τη διεξαγωγή αγώνων ταχύτητας σε προστατευόμενη παραλία, η οποία φιλοξενεί φωλιές της χελώνας καρέτα-καρέτα καταγγέλλει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

[ads3]


Με βάση την καταγγελία, το περιστατικό έλαβε χώρα στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας.Οι κάτοικοι και οι λουόμενοι, όπως και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έκπληκτοι είδαν τις πρωινές ώρες της Τρίτης 250 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) να διασχίζουν την παραλία επί 5 ώρες, καταπατώντας τη βλάστηση και ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους.

Μάλιστα, οι διοργανωτές είχαν στηθεί σε σημεία της διαδρομής και έδειχναν στους μοτοσικλετιστές την πορεία τους, η οποία ήταν ακριβώς πάνω στην προστατευόμενη παραλία και τη ζώνη των αμμοθινών.

Περισσότερες από 1.000 φωλιές για καρέτα-καρέταΗ περιοχή θεωρείται ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές αλλά και γενικές διατάξεις της νομοθεσίας.

Με βάση την σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, «ο αγώνας ταχύτητας διοργανώθηκε από την εταιρεία Hellas Rally, η οποία στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους. Παρά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν βάσει της νομοθεσίας, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας».

Απειλή για τις φωλιές της χελώνας καρέτα-καρέταΌπως αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, οι αγώνες απειλούν τις φωλιές της χελώνας καρέτα-καρέτα και τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων. Επιπλέον, ενοχλεί και θέτει σε κίνδυνο τους επισκέπτες της παραλίας και τους λουόμενους. Την ίδια στιγμή, η οργάνωση καταγγέλλει πως οι αρμόδιες αρχές, παρά το γεγονός πως ενημερώθηκαν αναφορικά με τους αγώνες, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.

 

ΠηγήΔιαβάστε περισσότερα...
Loading...