Οι 6 φυλές σκύλων με τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου

January 6, 2021

Οι 6 φυλές σκύλων με τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου

Διαφ.



Τα κατοικίδιά μας είναι μέλη της οικογένειάς μας, τα οποία λατρεύουμε. Όπως λοιπόν συμβαίνει και με την υπόλοιπη οικογένειά μας έτσι και με αυτά, έχουμε την αγωνία να είναι πάντα καλά στην υγεία τους. Δυστυχώς η πιο τρομακτική αρρώστια, που στο άκουσμά της παγώνουμε, είναι ο καρκίνος. Είναι μια ασθένεια που δεν θέλουμε με τίποτα να ακούσουμε από το στόμα του κτηνίατρου.




από τη Μυρτώ Τζώρτζου [email protected]

Ο καρκίνος είναι συνηθισμένη ασθένεια τόσο στις γάτες όσο και στους σκύλους. Το 50% των σκύλων πάνω από την ηλικία των δέκα ετών παρουσιάζουν κάποια μορφή καρκίνου. Η ασθένεια είναι πρώτη στη λίστα με τις αιτίες θανάτου των αγαπημένων μας φίλων παγκοσμίως.

Υπάρχουν όμως ορισμένες ράτσες σκύλων που δυστυχώς είναι πιο επιρρεπείς από τις άλλες. Δείτε 6 από αυτές:

1. Labrador Retriever

Τα λαμπραντοράκια είναι η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλων όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στις περισσότερες χώρες στον κόσμο. Τα δικά μας δε εδώ ημίαιμα λαμπραντόρ είναι απίστευτα σκυλιά. Δυστυχώς στα σκυλιά αυτά αναπτύσσονται κυτταρικοί όγκοι και λεμφώματα, κυρίως στα ζώα που χρησιμοποιούνται σε πειράματα. Οι πιθανότητες αυξάνονται καθώς το ζώο μεγαλώνει.

2. Golden Retriever

Η συγκεκριμένη ράτσα είναι μια άλλη δημοφιλής ράτσα παγκοσμίως. Υπέροχα και πολύ τρυφερά ζώα. Δυστυχώς όμως το 10% από αυτά θα εμφανίσει καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής τους κυρίως λεμφοσάρκωμα και αιμαγγειοσάρκωμα.



3. Rottweiler

Το οστεοσάρκωμα είναι αυτό που προσβάλλει περισσότερο τα δυνατά και περήφανα αυτά σκυλιά. Όμως και άλλοι τύποι καρκίνου εμφανίζονται συχνά στη συγκεκριμένη αυτή ράτσα.

4. German Shepherd Dog

Τα German Shepherds είναι επιρρεπή σε διάφορους τύπου καρκίνου, αλλά ο καρκίνος των λεμφοκυττάρων είναι αυτός που εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Συνήθως εμφανίζεται στα σκυλιά ηλικίας 6 με 9 χρόνια. Μερικά από τα συμπτώματα είναι πρήξιμο των λεμφαδένων, αδυναμία. απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης.

Γενικά, όπως ξέρουμε, το προσδόκιμο ζωής των σκυλιών αυτών είναι τα 13 χρόνια αν δεν αρρωστήσουν από κάτι, ιδιαίτερα καρκίνο.

5. Poodle



Εκτιμάται πως το 40% των σκυλιών, ράτσας Poodles, κανονικού μεγέθους πεθαίνουν από καρκίνο, καθώς είναι επιρρεπή σε διάφορους τύπους της νόσου κυρίως κοκάλων αλλά και λέμφωμα. Τα Poodles επίσης είναι φυλή με προδιάθεση στον καρκίνο του μαστού.

6. Boxer

Τα Boxer έχουν το υψηλότερο ποσοστό μαστοκυττωμάτων από κάθε άλλη φυλή. Το μαστοκύττωμα είναι ένας από τους πιο κοινούς κακοήθεις όγκους του δέρματος σε σκύλους. Οι όγκοι αυτοί ευτυχώς αναπτύσσονται πολύ αργά, παρόλα αυτά η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη με το που θα ψηλαφηθεί κάποιο εξόγκωμα στο δέρμα. Αν και τέτοιοι όγκοι εμφανίζονται συνήθως σε πιο ηλικιωμένα ζώα, δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν και σε σκυλιά νεαρής ηλικίας.

Τα συμπτώματα του μαστοκυττώματος χαρακτηρίζονται από ένα ή και περισσότερα εξογκώματα στο δέρμα με μεταβλητό μεγέθος. Το ζώο συνήθως παρουσιάζει φαγούρα, κοκκίνισμα, εξίδρωμα, γαστρεντερικά συμπτώματα και αναιμία.

Πηγή:petpet.news



Διαβάστε επίσης: