Τα ζώα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους: Φυλακή υιοθέτησε αδέσποτες γάτες και άλλαξε η ζωή των κρατουμένων

January 10, 2021

Τα ζώα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους: Φυλακή υιοθέτησε αδέσποτες γάτες και άλλαξε η ζωή των κρατουμένων

Διαφ.



Τα ζώα είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Αλλά και το καλύτερο φάρμακο για το άγχος, τη μοναξιά αλλά και κάποιες ασθένειες. Τα ζώα είναι οι καλύτεροι φίλοι μας, οι καλύτεροι σύντροφοι, αυτοί που δεν θα σε προδώσουν ποτέ. Σου προσφέρουν την αγάπη τους δίχως όρια και είναι δίπλα σου σε όλα τα δύσκολα και τα εύκολα.




Όπως γνωρίζουμε πολλά ζώα εκπαιδεύονται ως ζώα-θεραπείας. Και πηγαίνουν σε νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία και κάνουν παρέα σε αυτούς που είναι εκεί.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στη μια φυλακή Pendleton της Πολιτείας Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών όπου από το 2015 ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο πρόγραμμα από την Animal Protection League, το οποίο λέγεται F.O.R.W.A.R.D.

Το πρόγραμμα αυτό πήρε γάτες από καταφύγια αδέσποτων και τις πήγε να ζήσουν στις φυλακές για να τις φροντίζουν οι κρατούμενοι αλλά και για να τους κρατάνε συντροφιά. Οι κρατούμενοι δέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό αυτήν την ιδέα.

Το όφελος από αυτή το πρόγραμμα ήταν και για τις δυο πλευρές. Από τη μία οι γατούλες έγιναν πιο κοινωνικές και συνήθισαν την παρέα των ανθρώπων, κάτι που δύσκολα μπορεί να γίνει σε ένα καταφύγιο και από την άλλη οι κρατούμενοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους και να νιώθουν πράγματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν νιώσει.

Πολλοί από τους κρατούμενους ανέφεραν ότι ήταν η πρώτη φορά που φρόντιζαν κάποιον και ένιωθαν πράγματα για αυτόν. Άλλοι πάλι είδαν τη ζωή διαφορετικά και της έδωσαν κάποιο νόημα. Έμαθαν πώς είναι να έχεις την ευθύνη για κάποιο ζωντανό πλάσμα και πώς είναι η ανιδιοτελής αγάπη.

Παρόμοια προγράμματα έχουν ξεκινήσει σε πολλές φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ασκούν αρνητική κριτική για αυτό, καθώς θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο τα ζώα να ζουν μαζί με τους κρατούμενους στα κελιά τους και ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν.

Κείμενο: Μυρτώ Τζώρτζου, Πηγή Bored Panda





πηγή: petpet.news



Διαβάστε επίσης: