Αυτός είναι ο σκύλος που καταδίωξε στη Συρία τον τζιχαντιστή ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους και τον έκανε να αυτοκτονήσει

February 6, 2021

Αυτός είναι ο σκύλος που καταδίωξε στη Συρία τον τζιχαντιστή ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους και τον έκανε να αυτοκτονήσει

Διαφ.

Ένας εκπαιδευμένος Κ9 σκύλος, ο Conan, που στρίμωξε τον τζιχαντιστή, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάνι, με αποτέλεσμα εκείνος να αυτοκτονήσει, έγινε γνωστός αυτές τις μέρες μετά από δημοσίευση φωτογραφίας του στο Twitter από τον Donald Trump.

Ο Conan, ένα πανέξυπνο αρσενικό σκυλί-κομάντο K9, ράτσας Βελγικό Μαλινουά, το οποίο γεννήθηκε το 2013 στην Ολλανδία, κυνήγησε και στρίμωξε τον καταζητούμενο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, στις 26 Οκτωβρίου, σε μια επιχείρηση των αντρών της Delta Force, μιας επίλεκτης ομάδας, ειδικής αμερικανικής αντιτρομοκρατικής δύναμης, στη Συρία, στο χωριό Μπαρίσα, δίπλα στην πόλη Ιντλίμπ όπου είχε ως κατάληξη την αυτοκτονία του Μπαγκντάνι.

Όμως και ο σκύλος, στην επιχείρηση αυτή, τραυματίστηκε ελαφρά όταν ο Μπαγκντάνι πυροδότησε το γιλέκο που φορούσε με εκρηκτικά. Ο σκύλος μεταφέρθηκε τραυματισμένος από τα θραύσματα σ’ ένα από τα αεροπλάνα που το οδήγησαν πίσω στη στρατιωτική βάση.

Στον 6 ετών Conan, που έχει 70 συμμετοχές σε ειδικές αποστολές και ποτ πήρε το όνομά του από τον κωμικό Conan O’ Brien, απονεμήθηκε πριν από λίγες μέρες, στις 25 Νοεμβρίου, από τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Michael Richard Pence Trump μετάλλιο ηρωισμού και τιμητική πλακέτα, σε μια τελετή που έγινε στο Λευκό Οίκο. Μαζί του ήταν και ο χειριστής του, Rose Garden.

Ο Trump, o Pence και ο σκύλος περπάτησαν έξω, στο γρασίδι του Λευκού Οίκου. Ο Πρόεδρος της Αμερικής μιλώντας για τον Conan, τον χαρακτήρισε “ως το πιο διάσημο σκυλί του κόσμου, το οποίο έχει μια απίστευτη ιστορία”.

Ο σκύλος είναι μέλος μίας ευρύτερης ομάδας εξαιρετικά εκπαιδευμένων σκυλιών, που συμμετέχουν σε τέτοιες αποστολές και τα οποία αποκαλούνται τετράποδες φονικές μηχανές. Τα σκυλιά αυτά ανιχνεύουν εκρηκτικά, εντοπίζουν ανθρώπινους στόχους, τους οποίους και αφοπλίζουν, αναλαμβάνουν καθήκοντα φρούρησης, ή απλά παίρνουν μέρος στη μάχη. Η ικανότητά τους για επίθεση, κατόπιν εντολής, είναι πολύτιμη. Αν και η παρουσία σκύλων σε μάχες χρονολογείται από την αρχαιότητα ακόμα, οι ΗΠΑ άρχισαν να χρησιμοποιούν σκυλιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ομάδα Δέλτα υπάρχει ένα συγκεκριμένο τμήμα, όπου κομάντο και σκύλος εκπαιδεύονται μαζί. Είναι τέτοια η σύνδεση των δύο που ο στρατιώτης χειριστής αποκαλείται “μπαμπάς” του σκύλου. Τα βελγικά Malinois, αλλά και οι υπόλοιπες τρεις φυλές των βελγικών ποιμενικών, είναι οι ράτσες, από τις οποίες συνήθως στρατολογούνται κουτάβια. Θεωρούνται ατρόμητα, γρήγορα και υπάκουα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: