H Ιντερπόλ έσωσε πάνω από 10,000 άγρια ζώα από τη μεγαλύτερη ως τώρα παράνομη διακίνηση

February 13, 2021

H Ιντερπόλ έσωσε πάνω από 10,000 άγρια ζώα από τη μεγαλύτερη ως τώρα παράνομη διακίνηση

Διαφ.

Πάνω από 10,000 άγρια ζώα κατασχέθηκαν από την Ιντερπόλ και τον οργανισμό World Customs Organization από παράνομη διακίνηση λαθρέμπορων σε μια ιδιαίτερα οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης.

Η επιχείρηση αυτή έγινε συντονισμένα 26 μέρες μέσα στον Ιούνιο σε 109 χώρες και στέφθηκε με επιτυχία. Η συγκεκριμένη δε διακίνηση χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο ως τώρα έγκλημα παράνομης διακίνησης άγρια ζωής, σύμφωνα με το National Geographic.

Σε αυτή τη διακίνηση κατασχέθηκαν 23 πίθηκοι, 30 τίγρεις, μεταξύ αυτών και ένα μικρό λευκό λιονταράκι, 10,000 χελώνες, 4,300 πουλιά, 2,600 φυτά, 1500 ερπετά και χιλιάδες κομμάτια από άγρια ζώα, όπως χαυλιόδοντες από ελέφαντες, κέρατα από ρινόκερους, νεκρούς ασιατικούς παγκολίνους που προορίζονταν για τροφή, κάτι που απαγορεύεται από το 2000 από τη διεθνή δικαιοσύνη.

“Για τις επόμενες γενιές αλλά και για τον κόσμο που ζούμε, είναι ζωτικής αξίας να σταματήσουμε αυτά τα εγκλήματα, να ασφαλίσουμε και να προφυλάξουμε τις περιοχές που ζουν τα άγρια ζώα ώστε να τίποτα να μην αποτελεί απειλή για αυτά”, θα πει η Γενική Γραμματέας Ivonne Higuero της CITES.

Η Σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) για το Διεθνές Εμπόριο των Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση αποσκοπεί στην προστασία πολλών ειδών άγριων ζώων και φυτών με τον έλεγχο του εμπορίου τους, ώστε να εξασφαλισθεί ότι αυτό δεν καθίσταται απειλή για την επιβίωσή τους στη φύση και τη διατήρησή τους στον πλανήτη.

Κείμενο: Μυρτώ Τζώρτζου

Ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ψάχνει βαλίτσες στο αεροδρόμιο του Εκουαδόρ. 

Λιονταράκι βρέθηκε σε φορτηγό στην Ινδία, προερχόμενο από το Μπαγκλαντές με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία.

Κέρατα από ελέφαντες κατασχέθηκαν στην Κένυα.

Αποξηραμένα αλογάκια της θάλασσας μεταφέρονταν παράνομα από την Ινδονησία στο Βιετνάμ.

Σε δρόμο του Μεξικού βρέθηκε σε βαν μια μικρή λευκή τίγρη. 

Κόκκινο ελαφάκι Μπρόκετ, το οποίο βρέθηκε σε κλουβί σε δρόμο του Εκουαδόρ κατασχέθηκε από την περιβαλλοντική αστυνομία της χώρας. 

Χελώνα που κατασχέθηκε από την περιβαλλοντική αστυνομία από αυτοκίνητο μετά από έλεγχο σε δρόμο του Εκουαδόρ.

Στη Ρωσία βρέθηκαν σε κοντέινερ 4,100 χελώνες, που τις είχαν μεταφέρει από το Καζακστάν. 

Κοράλλια μέσα σε κουτιά σε φορτηγό από την Ελλάδα με προορισμό τη Γαλλία βρέθηκαν σε έλεγχο της ιταλικής αστυνομίας Guardia di Financa στο λιμάνι της Ανκόνα. 

Ζωντανά παπαγαλάκια και πτηνά λόνχουρες στοιβαγμένα σε κλουβιά κατασχέθηκαν στην Ινδία.  

Πάνω από 4,300 πουλιά κατασχέθηκαν σε αυτή την επιχείρηση.

Πολλά από τα ψάρια αλλά και ζώα που μεταφέρονταν πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εδώ βλέπουμε το ψάρι-Ζέμπρα, το οποίο βρέθηκε σε κοντέινερ στη Βραζιλία.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: