Αυτές είναι οι τοξικές για τις γάτες ουσίες που δεν πρέπει να έχουν τα εντοποαπωθητικά μας

March 2, 2021

Αυτές είναι οι τοξικές για τις γάτες ουσίες που δεν πρέπει να έχουν τα εντοποαπωθητικά μας

Διαφ.

Τα καλοκαιρινά βράδια σε έναν κήπο, αυλή ή βεράντα, δεν είναι πάντα ευχάριστα, ονειρικά και ανέμελα όσο θα θέλαμε. Και αυτό γιατί συχνά έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτός από κουνούπια και σκνίπες και διάφορα άλλα έντομα που κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή τους και πρέπει να “παλέψουμε” μαζί τους.

Πριν αρχίσετε να ψεκάζετε τα διάφορα αντικουνουπικά και εντομοαπωθητικά που προμηθευτήκατε από το σούπερ μάρκετ, διαβάστε τι ακριβώς θα ψεκάσετε, τα περιεχόμενα, με άλλα λόγια, αυτών των σπρέι. Ο λόγος; Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν τοξικές ουσίες που μπορεί να κάνουν τις γάτες σας να κινδυνέψουν. Για αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Και δεν μιλάμε μόνο για σπρέι αλλά και για ανάλογες κρέμες ή διάφορα αξεσουάρ όπως βραχιόλια που έχουν ριχτεί στον πόλεμο των εντόμων.

Καταρχήν οτιδήποτε από αυτά πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το κάνουμε έξω από το σπίτι μας και όχι μέσα σε αυτό. Μακριά δηλαδή από τα κατοικίδιά μας αλλά και από οποιοδήποτε ζώο γενικώς. Στη συνέχεια ρίχνουμε μια ματιά στα περιεχόμενα. Οι πολύ επικίνδυνες ουσίες, κυρίως για τις γάτες, είναι οι εξής:

Amitraz

Acephate

Carbofuran

Chlorpyrifos

Diazinon

Disulfoton

Fenoxycarb

Fonofos

Malathion

Methomyl

Parathion

Permethrin

Propozur

Terbufos

Tetrachlorvinphos (TCVP)

Φυσικό δεν σημαίνει και ακίνδυνο

Πολλοί θα σκεφτούμε ότι μια καλή εναλλακτική είναι τα διάφορα σπρέι ή κρέμες που γράφουν πάνω “φυσικά”. Δυστυχώς ούτε και αυτά δεν είναι πάντα μια ασφαλής εναλλακτική. Για το λόγο ότι μόνο “φυσικά” δεν είναι. Το “φυσικά” άλλωστε δεν σημαίνει και ασφαλή. Πολλά από αυτά περιέχουν διάφορα αιθέρια έλαια και είναι πολύ τοξικά για τις γάτες. Αν διαβάσετε κάποιο από τα πιο κάτω, μην το βάλετε σε καμιά περίπτωση μέση στο σπίτι. Έξω και με ιδιαίτερη προσοχή:

Teatree

Ylang ylang

Pine

Clove

Lemon

Lemongrass

Eucalyptus

Wintergreen

Cinnamon

Citrus

Citronella

Sweet Birch

Καλές Εναλλακτικές

Λεβάντα (Προσοχή: Δεν βάζουμε ποτέ έλαιο λεβάντας απευθείας στο σώμα του ζώου)

Κεριά σιτρονέλλας

Παγίδες εντόμων

Κείμενο: Ρίτα Σταθοπούλου


Πηγή

Διαβάστε επίσης: