Αγιάσος Λέσβου: Κάτοικοι διακοσμούν τα σπίτια τους με κεφάλια άγριων ζώων

August 28, 2021

Αγιάσος Λέσβου: Κάτοικοι διακοσμούν τα σπίτια τους με κεφάλια άγριων ζώων

Διαφ.

Ξεκινάς να κάνεις μια βόλτα με την οικογένειά σου σε ένα μαγευτικό χωριό της Λέσβου την Αγιάσο.
Περνάς πρώτα να ανάψεις το κερί σου από την Παναγία και αρχίζεις την εξερεύνηση ακολουθώντας τις πεζοπορικές πινακίδες για μια μικρή βόλτα στα παραδοσιακά μονοπάτια του Καστανιώνα. Περιπλανιέσαι στα στενάκια κοντά στην εκκλησία της Παναγίας και του Αναγνωστηρίου και μια ανάσα από την κεντρική πλατεία του χωριού ξάφνου μπροστά σου, στα κάγκελα ενός μικρού πάρκου, βλέπεις απλωμένες προβιές από αγριογούρουνα!
Πριν προλάβεις να συνέλθεις από τις εικόνες, αντικρίζεις και άλλες, και μάλιστα δίπλα σε ξωκλήσι. Σοκαρισμένος προσπαθείς να καταλάβεις και ταυτόχρονα να δώσεις απαντήσεις τα ερωτήματα του παιδιού σου, το οποίο σε ρωτά τι είναι αυτά και γιατί τα έχουν στολισμένα στα κάγκελα.

Αναρωτιέσαι πώς κατέληξαν εκεί τα άγρια ζώα και κάτω από τι συνθήκες σφάχτηκαν και σύντομα η απορία σου λύνεται όταν βλέπεις το δρόμο γεμάτο αίματα δίπλα από το μικρό φρεάτιο και ακριβώς μπροστά στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Συνεχίζεις το περπάτημα στο ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στον Όλυμπο για να απολαύσεις τις ομορφιές της φύσης. Αλλά το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται.
Οι εικόνες που αντικρίζεις σε προβληματίζουν και σε αηδιάζουν ταυτόχρονα. Κεφάλια και δέρματα άγριων ζώων διακοσμημένα σε μια ξύλινη πόρτα. 
Κεφάλια από αγριογούρουνα δίπλα σε ένα κεφάλι από ελάφι το κυνήγι του οποίου απαγορεύεται στο νησί μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ζώα που στολίζουν το δάσος κατέληξαν να διακοσμούν τους φράχτες και τις πόρτες ανεγκέφαλων που επιδεικνύουν τα κατορθώματά τους. Αναρωτιέσαι αν είσαι σε κάποια περιοχή που δεν ισχύουν οι νόμοι του κράτους και για ποιο λόγο δεν εφαρμόζονται αυτοί. Η σιωπή μπροστά σε αυτό το αποτρόπαιο θέαμα μας καθιστά όλους συνένοχους!
Αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η Αγιάσος του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, η Αγιάσος του Ναού της Παναγίας, η Αγιάσος της φύσης και των χρωμάτων.
Δυστυχώς αυτή η εικόνα δεν της ταιριάζει. Αμαυρώνει αυτή και την πλειοψηφία των κατοίκων της. Άνθρωποι που βιάζουν και σακατεύουν τη φύση πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά.
Γράφει ο ΕΡΜΗΣ ΧΑΤΖΗΣ

Πηγή: https://www.stonisi.gr/

Διαβάστε επίσης: