9 σημάδια που δείχνουν ότι η γατούλα μας είναι άρρωστη

November 17, 2022

9 σημάδια που δείχνουν ότι η γατούλα μας είναι άρρωστη

Διαφ.

Οι γάτες από ένστικτο δεν δείχνουν τίποτα όταν πονάνε ή υποφέρουν από κάτι. Αν λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι και δεν ασχολούμαστε με αυτές, δεν βλέπουμε έγκαιρα πιθανά σημάδια κάποιου προβλήματος. Για αυτό τις περισσότερες φορές όταν τις πάμε στο γιατρό, είναι δυστυχώς αργά. Και μετά αρχίζουν οι ενοχές και τα βάζουμε με τον εαυτό μας που δεν το καταλάβαμε νωρίτερα. Για αυτό το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρατηρούμε και να εντοπίζουμε κάποια σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το ζώο μας. Και να μην αναβάλλουμε ούτε μια μέρα την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Συχνά έτσι προλαβαίνουμε τα χειρότερα.

Για αυτό 9 είναι τα βασικά σημάδια που θα πρέπει να προσέξουμε:

cat

  1. Αλλαγή στη συμπεριφορά της 

Αν μια υπερδραστήρια γάτα που έπαιζε όλη την ώρα και έδειχνε ενθουσιασμό με το παραμικρό σταματήσει να παίζει και να χάνει το ενδιαφέρον της με αυτά που γίνονται στο σπίτι ή γίνει απόμακρη και κοιμάται πολύ, είναι πιθανόν να είναι άρρωστη. Το πρώτο πράγμα που λέμε όταν δούμε το ζώο μας να αλλάζει συμπεριφορά είναι ότι μεγαλώνει. Όμως συχνά αυτό δεν ισχύει καθώς κάτι άλλο συμβαίνει.

2. Γκρινιάζει στα χάδια 

Αν η γατούλα σας αρχίσει να γίνεται γκρινιάρα, να ενοχλείται με το παραμικρό και να αντιδράει στα χάδια σας, τότε κάτι της συμβαίνει. Κάτι την ενοχλεί και καλό θα είναι να το βρείτε έγκαιρα.

3. Κοιμάται συνεχώς στην ίδια θέση

Μια γατούλα που πονάει είναι λογικό να κοιμάται στην ίδια θέση, εκεί δηλαδή που δεν ενοχλείται. Αν παρατηρήσετε να κάνει κάτι τέτοιο, μη σκεφτείτε ότι άλλαξε απλά συνήθειες. Ενδέχεται να είναι κάτι λίγο ή πολύ σοβαρό.

4. Κρύβεται

Ένα ζώο που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας απομονώνεται. Μπαίνει μέσα σε μια ντουλάπα, κάτω από το κρεβάτι ή σε κάποια άλλη κρυψώνα ώστε να μην ενοχλείται. Το ίδιο κάνει ακριβώς και στη φύση. Κρύβεται γιατί είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει λόγω αδυναμίας τους κινδύνους.

cat

5. Γλείφει συνέχεια κάποιο σημείο

Οι γατούλες όταν πονάνε ή δεν νιώθουν καλά γλείφουν συνέχεια από άγχος και νευρικότητα ένα σημείο του σώματός τους-συνήθως αυτό που έχει πρόβλημα- για να ανακουφιστούν. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των γάτων που έχουν κυστίτιδα, πρόβλημα στα νεφρά ή άλλες μολύνσεις. Οι γάτες αυτές γλείφουν το στομάχι τους τόσο πολύ και τόσο συχνά που βγάζουν όλες τις τρίχες από αυτό το σημείο.

6. Σταματάει να καλλωπίζεται

Οι γάτες ως γνωστόν είναι πολύ καθαρά ζώα. Τις βλέπουμε συνέχεια να καθαρίζονται με τη γλώσσα τους. Ακόμα και όταν τις χαϊδεύουμε, γυρνάνε και καθαρίζονται. Αν δείτε ότι η γατούλα σας σταμάτησε να φροντίζει τον εαυτό της, είναι κακό σημάδι. Ακόμα και οι μεγάλες σε ηλικία γάτες την καθημερινή τους περιποίηση δεν την ξεχνούν.

7. Το σώμα της έχει παράξενη στάση 

Ένα ζώο που του συμβαίνει κάτι μπορεί να κάθεται ή να περπατάει με περίεργο τρόπο επειδή πονάει. Για παράδειγμα αν μια γατούλα έχει διάστρεμμα, θα τη δείτε να σηκώνεται με δυσκολία.

8. Έχει διαφορετικό, πονεμένο βλέμμα

Όταν η έκφραση της γατούλας σας είναι διαφορετική, όταν τα μάτια της είναι σαν λυπημένα, σαν χαμένα ή θολά τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας, καθώς αυτά τα σημάδια δεν είναι καλά. Τα δε μάτια της γάτας πριν το θάνατο είναι συγκλονιστικά.

9. Συμπεριφέρεται διαφορετικά στην αμμολεκάνη της

Γατούλες που πονάνε στην πλάτη ή στα πόδια ενδέχεται να μην μπορούν να κάτσουν για την ανάγκη τους στην αμμολεκάνη τους με τον ίδιο τρόπο που κάθονταν πριν. Για αυτό το λόγο μπορεί να τις δείτε να ουρούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού που τους είναι πιο εύκολο.

cat


Πηγή

Διαβάστε επίσης: